Regionsrødder ønsker tunnel til Jylland og “grønt” vaskeri

RV21: Socialdemokratiet og Venstre i regionsrådet er begge tilhængere af en anden forbindelse over kattegat end den, der aktuelt er i spil, lød det på vælgermøde til regionsrådsvalget torsdag aften. Også et omstridt sygehusvaskeri var på dagsordenen.

Sjælland: Socialdemokratiet og Venstre i regionsrådet støtter begge en kattegat-forbindelse over Kalundborg. Men ingen af partierne er lune på de linjeføringer over kattegat, der for øjeblikket foreslås og som går via naturområdet ved Røsnæs.

Det stod klart på Sjællandske Mediers regionsrådsvalgmøde i Ringsted torsdag aften.

– Jeg er stor tilhænger af en Kattegatforbindelse. Det vil være godt for Sjælland og Danmark, men jeg mener ikke, den skal gå via Røsnæs. Den skal gå via vesthavnen på Asnæs i Kalundborg, som en tunnelløsning, sagde Jacob Jensen, spidskandidat for Venstre til regionsrådet i Region Sjælland.

Venstres Jacob Jensen er stor tilhænger af en kattegatforbindelse, men ikke over Røsnæs. Fotograf : Anders Ole Olsen / Sjaellandske Medier.

Samme budskab havde Socialdemokratiets regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen.

– Det er godt for regionen med den her forbindelse. Det vil skabe de bedste muligheder, så Region Sjælland også infrastrukturmæssigt bliver smørklatten i Danmark. Vi skal passe på naturen i Røsnæs, så jeg er umiddelbart tilhænger af en tunnelløsning , sagde Heino Knudsen, der også sidder i Kattegatkomiteens formandskab.

Også De Konservatives Christian Wedell-Neergaard støttede en tunnelløsning, der ikke rammer naturen, mens SF og Enhedslisten helt er imod en kattegatforbindelse.

SF’s TIna Boel og Enhedslistens Bruno Jerup (tv.) erklræede, at de helt er imod en kattegatforbindelse, ligesom deres moderpartier på Christiansborg, mens regionsrådsformand Heino Knudsen (S) ligesom V og K støtter forbindelsen - dog ikke over Røsnæs.
Sjællandske Mediers regionsdebatmøde RV21Foto: Anders Ole Olsen Fotograf : Anders Ole Olsen / Sjaellandske Medier.

En forbindelse via Asnæs er af to mulige løsninger, som konsulentfirmaet COWI arbejder på lige nu at præsentere for Transportministeriet og Folketinget. Den anden løsning er netop en forbindelse via Røsnæs.

Udmeldingerne om Kattegatforbindelsen kom efter spørgsmål fra salen på valgmødet, hvor en anden spørger også afkrævede politikerne svar på, hvor de mener, et nyt sygehusvaskeri skal placeres i Nordvestsjælland.

Dansk Folkepartis Jan Herskov under vælgermødet torsdag aften. Fotograf : Anders Ole Olsen / Sjaellandske Medier.

Her kom det frem, at Dansk Folkeparti har skiftet holdning til, hvor sygehusvaskeriet skal placeres. I hvert fald slog partiets nye spidskandidat Jan Herskov fast, han ikke støtter en placering i Svebølle, sådan som hans forgænger, Peter Jacobsen, har kæmpet for.

– Vi går ind for, at det skal ligge i Holbæk (kommune,red.), sagde Jan Herskov.

Både Heino Knudsen (S) og De Konservatives Christian Wedell-Neergaard vil afvente en kommende analyse af, hvilket af de fem potentielle placeringer i Svinninge, Tornved og Tuse, Svebølle og Vig, der giver den grønneste løsning.