Tilgængelige hjertestartere og mennesker, der er klar til at træde til, er afgørende for at øge chancen for at overleve et hjertestop uden for hospital. Derfor opfordrer Dansk Råd for Genoplivning nu alle steder, der har en hjertestarter hængende, til at blive en certificeret Hjertesikker Zone. Med certificeringen sikrer man, at man har det bedst mulige beredskab, hvis der sker et hjertestop.
– I de seneste år har vi opbygget en førstehjælpskultur i Danmark, hvor danskerne træder til som aldrig før og langt oftere end i andre lande. Viljen til at hjælpe er stor, hvilket vi blandt andet oplever med de knap 150.000 frivillige hjerteløbere, som er klar til at løbe afsted til hjertestop. Hjertesikker Zone er en ny måde, hvor alle ildsjæle kan bidrage til at redde liv gennem deres virksomhed, grundejerforening eller idrætsklub ved at sikre de bedst mulige betingelser for, at man kan overleve et hjertestop i deres zone. Samtidig sender det et signal til lokalområdet om, at hjælpen er nær, hvis der skulle ske et hjertestop, fortæller Fredrik Folke, professor ved Københavns Universitet, overlæge og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab og overlæge i kardiologi på Herlev-Gentofte Hospital.

Ni anbefalinger
En Hjertesikker Zone er et afgrænset geografisk område, fx en virksomhed, en forlystelsespark eller et museum, som lever op til ni anbefalinger, der ifølge eksperterne kan være med til at øge overlevelsen efter hjertestop. Det er eksempelvis at uddanne medarbejderne i livreddende førstehjælp og at have en hjertestarter, som er døgntilgængelig for hele lokalområdet og registreret på Hjertestarter-Netværket. På den måde kan 1-1-2 henvise til den, når der er hjertestop i nærheden.
– Mange virksomheder og foreninger gør allerede meget, men vi vil gerne hjælpe med at iværksætte de få og enkle tiltag, som kan gøre deres beredskab ved hjertestop endnu bedre. Der hænger hjertestartere i mange virksomheder og foreninger, og medarbejdere og frivillige uddannes i livreddende førstehjælp. Men det er ikke alle hjertestartere, der er tilgængelige hele døgnet eller er registrerede på hjertestarter.dk. Der er måske også steder, hvor hjertestarterne ikke efterses systematisk for at sikre, at de altid er funktionsduelige, siger Stine Strandkjær, sekretariatschef i Dansk Råd for Genoplivning, og fortsætter:
– Jo flere Hjertesikre Zoner, der etableres i Danmark, des bedre bliver chancen for, at vi kan øge overlevelsen efter hjertestop uden for hospital. Vi håber derfor, at virksomheder, foreninger og lignende vil se certificeringen som Hjertesikker Zone som en god mulighed for at blive guidet til at kunne yde den bedste hjælp ved hjertestop. Samtidig håber vi, at det, i takt med at Hjertesikre Zoner udbredes i hele landet, vil blive et parameter, som Danmark kan brande sig på ved at vise, at man – uanset om man befinder sig på et hotel eller i en forlystelsespark – er i gode hænder, hvis uheldet skulle være ude.
Det er en donation fra TrygFonden til Dansk Råd for Genoplivning, som gør det muligt at etablere Hjertesikre Zoner i Danmark.
– Vi håber på, at vi gennem donationen til Hjertesikker Zone kan understøtte den førstehjælpskultur, som er vokset frem, hvor det er naturligt at træde til, når der sker et hjertestop. Blandt danskerne er der en stor villighed til at gøre en forskel, og derfor ser vi et potentiale for også at engagere virksomheder og foreninger, som allerede har hjertestarterne hængende eller er ved at anskaffe en. Gennem Hjertesikker Zone får ejere af hjertestartere samtidig en tryghed ved at vide, at man har gjort det bedste, man kan, for at øge chancen for at redde liv, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.
Hjertesikre Zoner i Region Sjælland
Der er 23.945 registrerede hjertestartere i hele Danmark – heraf er 16.331 tilgængelige hele døgnet, dvs. 68 pct.
Der er 3.485 registrerede hjertestartere i Region Sjælland – heraf er 2.624 tilgængelige hele døgnet (dvs. 75 pct.), mens 696 kun er tilgængelige inden for et specifikt tidsrum, og 165 er bag lås og slå.
Fordelt på kommunerne i Region Sjælland ser det således ud:
- Faxe: 174 registrerede hjertestartere, hvoraf 147 er døgntilgængelige
- Greve: 186 registrerede hjertestartere, hvoraf 126 er døgntilgængelige
- Guldborgsund: 228 registrerede hjertestartere, hvoraf 179 er døgntilgængelige
- Holbæk: 275 registrerede hjertestartere, hvoraf 222 er døgntilgængelige
- Kalundborg: 274 registrerede hjertestartere, hvoraf 184 er døgntilgængelige
- Køge: 296 registrerede hjertestartere, hvoraf 202 er døgntilgængelige
- Lejre: 92 registrerede hjertestartere, hvoraf 80 er døgntilgængelige
- Lolland: 190 registrerede hjertestartere, hvoraf 147 er døgntilgængelige
- Næstved: 274 registrerede hjertestartere, hvoraf 210 er døgntilgængelige
- Odsherred: 168 registrerede hjertestartere, hvoraf 147 er døgntilgængelige
- Ringsted: 173 registrerede hjertestartere, hvoraf 126 er døgntilgængelige
- Roskilde: 396 registrerede hjertestartere, hvoraf 271 er døgntilgængelige
- Slagelse: 333 registrerede hjertestartere, hvoraf 230 er døgntilgængelige
- Solrød: 64 registrerede hjertestartere, hvoraf 56 er døgntilgængelige
- Sorø: 77 registrerede hjertestartere, hvoraf 61 er døgntilgængelige
- Stevns: 67 registrerede hjertestartere, hvoraf 56 er døgntilgængelige
- Vordingborg: 218 registrerede hjertestartere, hvoraf 180 er døgntilgængelige
Læs mere på www.hjertesikkerzone.dk