Fremtidsforsker: Uddannelsesvalg vil foregå hele livet

Vigtigt at lære nyt og flytte sig

Fremtidsforsker: Uddannelsesvalg vil foregå hele livet

Skoletasken er parkeret. Det er sidste skole dag, og det skal fejres. Men lige om lidt starter et nyt kapitel i tilværelsen. Nye planer og nye valg.

Foto: Fleur Sativa

Det er nu du skal vælge, hvad du vil være. Så husk at vælge med hjernen – men du må godt have hjertet med.

Sådan lyder det fra Folketingspolitikerne. Sådan lyder det fra erhvervslivet. Sådan lyder det måske fra far og mor til de unge, der lige om lidt skal træffe afgørelse om, hvorvidt de skal gå i boglig eller håndværksmæssig retning. Både politikere og erhvervsliv ønsker, at unge søger mod uddannelser, hvor behovet er størst, og hvor man er sikret et job og en fremtid.

Men unge kommer IKKE til at kigge ind i én uddannelse og én fremtid. Det mener fremtidsforsker Anne Skare Nielsen fra Universal Futurist.

"Forældregenerationen skal tage et opgør med deres måde at tænke uddannelse og deres syn på, hvilke kompetencer der fremover bliver brug for, siger hun.

Ifølge Anne Skare Nielsen foregår uddannelsesvalg hele livet igennem. Faktisk er det vigtigt, at man ikke ser en endestation for sig, men derimod er i stand til at lære nyt og flytte sig hele tiden.

Unge kommer IKKE til at kigge ind i én uddannelse og én fremtid, siger fremtidsforsker Anne Skare Nielsen fra Universal Futurist.

Læring vi ske, når behovet er der

Anne Skare Nielsen

Forkert valg er ikke verdens undergang

Har du valgt den forkerte uddannelse, så er det ikke verdens undergang:

– Alle uddannelser er kedelige. Det vigtige er at lære noget. For fremover vil læring ikke være lig med en plads på skolebænken. Læring vi ske, når behovet er der. Det er det som hedder Just in time-læring.

– Noget af det, som kommer til at forandre arbejdsmarkedet er, at “skolen” aldrig slutter. Derfor er det vigtigere at gå ud af skolen og have lyst til at lære noget frem for at få gode karakterer i skolen, understreger Anne Skare Nielsen.

Derfor skal man ifølge fremtidsforskeren heller ikke være bekymret for, om man har valgt rigtigt.

– Det der giver ro i maven er at vide, at man der dygtig til noget, som andre har brug for, siger hun.

Video: P3 Essensen

TV-kok: Vælg med hjertet

Den kendte Michelin-kok, Jesper Koch, har også en mening om unges uddannelsesvalg. Han opfordrer unge til at vælge med hjertet.

"Vælg med hjertet, så når I langt med det, I sætter jer for".

Det råd gav han videre, da han holdt tale for sommerens studenter på Det Blå Gymnasium i Sønderborg.

Jesper Koch, der er kendt fra tv-programmerne "Koch’en på toppen" og "Masterchef" var indbudt til at holde tale for de nyudklækkede studenter årgang 2022, der også indbefattede hans egen søn Mikkel.

Dele af talen indgik i et afsnit af TV-programmet “Koch’en på toppen” og kunne også læses i den lokale ugeavis i Sønderborg

"Husk at omveje og blinde veje nogle gange er dem, der ender med at føre det rigtige sted hen", sagde han i sin tale. Hvor han også understregede, at det var vigtigt at rejse ud i verden.

"Rejs ud i verden og bliv til nogen og kom så tilbage og bliv til noget", understregede Jesper Koch.

“Rejs ud i verden og bliv til nogen og kom så tilbage og bliv til noget”, siger den kendte TV-kok Jesper Koch.