Fraværet af regler giver ilt til den faglige ild

Foto: Steen Brogaard

Af Pernille Rosenkrantz-Theil, børne- og undervisningsminister (S)

Jeg besøgte i efteråret en af de skoler i Holbæk Kommune, som er med i velfærdsaftalen og således er sat fri fra stort set alle kommunale og statslige regler.

En af lærerne sagde, at hun var blevet så uendeligt glad for at være lærer igen. En anden lærer sagde, at hun nu var begyndt at læse faglitteratur for sjov igen. Ikke mindst fordi lærerne på lærerværelset brugte hvert eneste ledige minut på faglige diskussioner. Om skolen, eleverne, forældresamarbejdet, undervisningens indholdet, pædagogikken, ledelsen, organiseringen og alt det andet, der drejer sig rundt om skolen.

Lærere og ledelse fortalte om, hvordan de til at begynde med gjorde og tænkte “som vi plejer”, men efter kort tid gik det for alvor op for dem, at det behøvede de ikke længere. Reglerne var væk. Og så tog den faglige debat og ændringerne for alvor fart, naturligvis med en stærk involvering af elever og forældre. På skolen har der været overvejelser om alt fra fagenes indretning, test, skoledagens længde, anvendelsen af faglokaler, inklusion og meget andet.

Tydeligt var det, at frisættelsen har givet ilt til en faglig ild, som umuligt kan andet end at skabe en bedre skolehverdag for børnene. De fleste af os har heldigvis prøvet at have lærere, der var fulde af engagement og kærlighed til deres fag og eleverne. Men mange af os har desværre også haft en enkelt lærer eller to, der var uengagerede og ikke helt så rundhåndede med kærligheden til fag og elever. De fleste af os har således med selvsyn konstateret, hvor stor en forskel det gør at have en lærer, der elsker sit arbejde, og som er drevet af et dybt engagement og faglighed.

Det engagement og den faglige ild er stille og roligt blevet kvalt af regler, regulering, metervis af lovgivning, tusindvis af faglige mål og meget andet. Det vil vi nu fra regeringens side tage initiativ til at lave om på. Alle kommuner skal have samme mulighed som Holbæk Kommune og de seks andre kommuner, som er en del af forsøget. Det håber vi at kunne få flertal i folketinget for. Og vi håber, at så mange kommuner som muligt vil være med.