Flere skal kunne eje deres egen bolig

Flere skal kunne eje deres egen bolig

Af Sophie Løhde (V), politisk ordfører

Det sted jeg holder allermest af er mit hjem. Her kan jeg altid finde ro, når der er stress på jobbet og larm i hovedet. Det er her, jeg føler mig mest tryg og afslappet.

Når jeg laver smårenovationer derhjemme og går og nusser i haven, giver det mig en følelse af selvstændighed og ansvar.

Jeg tror mange kan genkende den særlige værdi, det har at eje sin egen bolig. Faktisk drømmer 7 ud af 10 danskere om at bo i en bolig, de selv ejer. Det forstår jeg godt, og det er en drøm vi i Venstre gerne vil være med til at indfri for flere.

Men desværre er den drøm alt for mange forundt.

For mange førstegangskøbere er det svært at komme ind på boligmarkedet, og kommunernes mulighed for fremme nye ejerboliger og udstykke flere byggegrunde er begrænsede.

Igennem de seneste 10 år har antallet af ejerboliger stået stille, mens der i samme periode er kommet 200.000 flere lejeboliger. Lige nu er under halvdelen af boligerne i Danmark ejerboliger, og andelen er faldende. Til sammenligning er 80 procent af de norske boliger ejerboliger.

Den udvikling ønsker Venstre at vende.

Derfor har Venstre præsenteret et nyt stort boligudspil, der skal bidrage til at sikre, at der inden for de næste 10 år igen er flere ejer end lejeboliger. Vi synes nemlig flere danskere fortjener at få opfyldt deres drøm om at eje sin egen bolig.

Vi præsenterer også et helt nyt forslag til, hvordan vi kan hjælpe flere førstegangskøbere til at komme ind på boligmarkedet i hele Danmark.

Konkret vil vi indføre en boligopsparingskonto til alle førstegangskøbere, som vil få et skattefradrag ved indbetalinger til kontoen. På den konto kan førstegangskøbere spare penge op til det første køb af bolig, uanset om det er lejlighed eller hus.

Førstegangskøberen vil kunne få op til 50.000 kr. i hånden, hvis køberen udnytter det fulde fradrag over fem år. Det vil betyde, at en familie med to førstegangskøbere – eksempelvis den lille nye børnefamilie – vil have 100.000 kr. ekstra i deres opsparing på boligopsparingskontoen, hvis de udnytter det fulde fradrag.

Det skal bidrage til, at langt flere får opfyldt deres drøm om at købe egen bolig – uanset hvor i landet, de drømmer om at købe en bolig.

En håndsrækning til førstegangskøberne kan naturligvis ikke stå alene. Der skal også bygges flere nye ejerboliger. Mere præcist skal der opføres over 122.000 nye ejerboliger over de næste 10 år. For eksempel ved at give kommunerne et øget økonomisk incitament, og ved at give mere lokal selvbestemmelse til bygge flere ejerboliger. Vi vil blandt andet give kommunerne ret til at kræve, at nye boligbyggerier skal bygges med henblik på at blive til ejerboliger.

Og så skal vi have et langt større fokus på støjbekæmpelse, herunder afskærmning og overdækning af motorveje. Støjgener er et stort problem for mange danskere. I vores udspil afsætter vi derfor ekstra 3 mia. kr. til en ny støjpulje.

Alt sammen skal være med til at sikre, at flere danskere kan opfylde deres drøm om at eje deres egen bolig. Vi synes flere unge og danske børnefamilier skal have nemmere ved at spare op i egen bolig. Så flere kan få lov til at opleve den frihed og de muligheder, der følger med.