Farvel til økonomisk tvangsfordeling

Af Morten Dahlin, politisk ordfører for Venstre

D

et strider mod alt det, vi står for i Danmark – og ikke mindst hvad vi står for i Venstre: At størrelsen på dine forældres pengepung skal afgøre, hvilken uddannelse du skal have.

Det var ellers, hvad den tidligere regering havde lagt op til, da de sidste år indførte et system, hvor tusindvis af gymnasieelever, i og omkring de større byer, blev frataget deres frie skolevalg. I stedet skulle forældrenes løncheck afgøre, hvor man må gå i skole.

Men sådan skal det ikke være. Det kan ikke være rigtigt at Maria eller Lucas ikke må gå på gymnasium med deres venner, fordi mor og far ikke tjener nok. Det er helt grundlæggende forkert.

Ungdommen er en definerende tid i livet. Det er her man får venner for livet, opdager kærligheden og prøver sig selv af og begår fejl. Det er her, man sætter kursen for resten af sit liv. Det skal andre ikke gøre for dig – hverken jeg, staten eller partierne på den yderste venstrefløj.

I Venstre gik vi til valg på at afskaffe tvangsfordelingen, baseret på forældres indkomst. Vi gav et løfte om at genindføre det frie valg af ungdomsuddannelse for op mod 20.000 unge om året. Og det løfte leverer vi nu på. Det har SVM-regeringen givet håndslag på med regeringsgrundlaget.

Lovforslaget er allerede fremsat og om ganske kort tid skal det behandles og debatteres i folketingssalen. Det betyder, at vi når i mål inden sommerferien, så vi undgår at én eneste elev bliver tvangsfordelt på baggrund af deres forældres indkomst.

Det er jeg stolt af. Det er god liberal politik og et synligt bevis på, hvad man kan gå gennemført når man er klar til at tage ansvar. Herfra skal lyde et stort tillykke til de kommende gymnasieelever.