Der skal sættes en stopper for salget af ulovlige puff bars

Af MF Hans Andersen (V), formand for folketingets erhvervsudvalg, erhvervsordfører for Venstre

Som far til fem gør det mig utrolig bekymret, at salget af ulovlige puff bars, på trods af øget bevågenhed, alligevel er forsat.

Ifølge Politiets særlige kriminalitetsforebyggende samarbejde SSP bruges de farverige og slikagtige puff bars af børn helt ned til 5. og 6. klasse. Det hverken kan eller skal vi acceptere.

Jeg tror ikke, at jeg er i stand til, på en ordentlig måde, at udtrykke min indignation overfor de kioskejere og sælgere på sociale medier der, velvidende, at det er farligt og yderst sundhedsskadeligt for børn at indtage så store mængder af nikotin, fortsat sælger de ulovlige puff bars til børn og unge. Det er uansvarligt og uordentligt. De har uden tvivl et ansvar.

Hvis vi skal have gjort op med de nikotinfyldte puff bars inden, det stikker af, så er der alvorligt brug for, at vi kommer op i gear.

Politisk er der flere ting at tage fat på. Jeg vil starte med at opfordre kraftigt overfor erhvervsministeren, at den task force, som man nedsatte tilbage i september sidste år, men som endnu ikke er påbegyndt sit arbejde, bør fremskyndes, således, at arbejdet kan komme i gang hurtigst muligt.

Dernæst bør vi se på en bred forebyggelsesplan rettet mod børn og unge bl.a. med fokus på tobaks- og nikotinområdet, sådan som det også står i regeringsgrundlaget.

Og så har vi som forældre et ansvar for at tale med vores børn og unge om brugen af puff bars. Indtil for nyligt har vi haft til opgave at advare dem mod alkohol, stoffer og almindelige cigaretter. Nu kan vi så tilføje puff bars til listen.

Når det kommer til at bekæmpe de ulovlige distributører og sikre en effektiv kontrol, er der ingen tvivl om, at myndighederne spiller en central rolle. Men ansvaret for at beskytte vores børn mod fare og fristelser, herunder puff bars, tilfalder i sidste ende os som forældre. Vi skal tage ansvar for vores børns færden, og vi skal advare dem mod konsekvenserne ved, i så tidlig en alder, at indlede sig med produkter, der har et så stort indhold af nikotin.