Unge iværksættere vil gøre en forskel for planeten

Foto: Joram Gregers Menzer

Birkerød/Nørrebro: På Nørrebrogade i København har to iværksættere, Mads Lønnberg og Frederik Trier, fra Birkerød netop slået dørene op til det grønne iværksætterhus og kontorfællesskab Greencubator. I lokalerne på Nørrebro, hvor der er indrettet kontorpladser, som andre iværksættere og mindre virksomheder kan leje, er visionen at støtte og promovere bæredygtigt og socialt iværksætteri. Her betyder miljømæssige og sociale succeser mere end økonomisk vinding, og på Greencubators hjemmeside bliver man mødt af sloganet »Planet over profit«.

– Vi har nogle retningslinjer, som handler om, hvor grønne og miljøbevidste virksomhederne skal være for at få en plads i huset, siger Frederik Trier.

– Det handler ikke om at udelukke nogen. Tværtimod vil vi gerne have så mange forskellige virksomheder som muligt i Greencubator, for det giver en mere interessant dynamik. Alle kan være med, hvis de vil gøre en forskel og brænder for deres sag, siger Mads Lønnberg.

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at de to fyre på 24 og 26 år skulle blive grønne iværksættere, men meget har ændret sig for dem de seneste par år.

– Da jeg var yngre, var jeg supermaterialist, og som 19-årig havde jeg to biler. Jeg troede, at det var det fedeste i verden. Men det er jo en illusion, at man bliver lykkelig af at tjene mange penge, og vi vil aldrig have en direktørløn i Greencubator, siger Frederik Trier.

– Det økonomiske kan aldrig være det vigtigste. Jeg bliver lykkelig af at skabe en værdi for andre end mig selv, og jeg arbejder dagligt på at blive mindre egoistisk, og for mig handler det om at nå de mål, der er bedst for verden, siger Mads Lønnberg, og fortæller at de begge er blevet vegetarer og med tiden gerne vil være veganere.

– Der var mange ting, som vi ikke vidste om kødindustrien og om hvor mange usunde tilsætningsstoffer, der er i konventionelle fødevarer. Vi kommer jo også selv fra familier, hvor man spiser kød og har selv måttet opsøge viden og træffe nogle valg, siger Mads Lønnberg.

– Man får nogle informationer, som pludselig skubber en ud over kanten, hvor man bliver nødt til at træffe nogle beslutninger. For mig var det, da jeg læste Russell Brands bog »Revolution«, og han har ændret mit liv, siger Frederik Trier.

De to birkerødder har i øvrigt ikke kun et forretningspartnerskab kørende men bor nu også sammen på Nørrebro i København. Derfor er Greencubator også i nærmest konstant udvikling, og de to holder sjældent rigtigt fri.

– Vi arbejder fucking meget. Men det føles ikke som arbejde, for vi brænder for det, og vi taler hele tiden om, hvad vi kan gøre fremadrettet, siger Frederik Trier.

– Var det ikke Konfutse, der sagde, at du skal vælge et job, du elsker, og så skal du aldrig arbejde en dag i dit liv? Det er jeg enig i, siger Mads Lønnberg.

Ved åbningen af det nye kontorfællesskab var Uffe Elbæk forbi for at klippe den grønne snor over. Alternativet-politikerne er ambassadør for Greencubator. Uffe Elbæk siger, at han blev ambassadør for Greencubator, fordi han synes, at ideen er »fremragende og med masser af potentiale«.

– Jeg mødte Frederik og Mads første gang til et valgarrangement som Alternativet holdt på Nationalmuseet. Og noget tid senere på Københavns Erhvervsakademi. Begge gange overbeviste de mig om, at de var de rette folk bag det rette projekt. Kombinationen af en fremragende enkel ide og to unge iværksættere, der var klar til at gøre hvad som helst for at deres ide blev til virkelighed, vakte min interesse. Det var jeg ikke et sekund i tvivl om, da jeg første gang mødte dem. Og jeg fik ret: De gjorde det sgu, siger Uffe Elbæk.

Hos Greencubator i København er der 17 fuldtidskontorpladser og otte deltidskontorpladser, og der er få ledige pladser tilbage. Ambitionerne stopper desuden ikke på Nørrebro, for de to grønne iværksættere vil åbne en afdeling af Greencubator i Aarhus og på sigt også i Europa, hvor blandt andet Amsterdam står på listen over byer, der skal huse Greencubator.