Tanker i tiden: En større glæde er på vej

Af sognepræst Amalie Nørgaard Rathje, Nærum

Klumme: Fasten er en meditation over Jesus lidelser

Faste handler om at foretage sig nogle ting for at flytte fokus fra sig selv, skriver sognepræst i Nærum Kirke, Amalie Nørgaard Rathje. Privat foto

Vi har fejret fastelavn, så nu skal vi faste indtil påske, sagde jeg til konfirmanderne forleden dag. De gloede på mig som om, jeg havde bedt dem løbe nøgne ned ad hovedgaden.

Jeg medgiver, at faste ikke er den mest udbredte tradition i Danmark. Nogle muslimer faster i ramadanen. Og dem på 5-2 kuren. Men ellers? Nej tak!

Men faste kan noget. Det handler om at forsage nogle ting for at flytte fokus fra sig selv. Man kan fx droppe sukker, dvs. slik og kager. Eller rødvin og tv. Hvis man er kødspiser kan man gå så vidt som til at leve vegansk i 40 dage.

Er man er kristen, er fasten en meditation over de lidelser, som Jesus gennemlevede inden påske. Ved at pine sig selv opnår man en dybere samhørighed med ham. Muslimer faster naturligvis af andre grunde, men pointen er den samme: ved at forsage nogle jordiske glæder får vi et større åndeligt fokus og taknemmelighed over det vi rent faktisk har.

I begyndelsen har man naturligvis mest ondt af sig selv, og det er her de fleste falder i og dropper projektet. I denne fase vil man opleve to stemmer inde i sig selv, der ivrigt diskuterer, hvad pointen er. Hvordan skulle det gavne noget som helst, at jeg undværer mine små forkælelser i hverdagen, når det bare gør mig sur og tvær?

Men pas på! Du bliver ikke kun sur og tvær. Faktisk er din surhed en erfaring af dissonans, som har et budskab til dig. Den tyske sociolog Hartmut Rosa taler om resonans som en forudsætning for lykken, og hans kloge tanker går sin sejrsgang verden over i disse år.

Resonans går ud på, at vi oplever at have en betydning i verden: at der er genklang, relationer, svar og spørgsmål. Det modsatte er ikke dissonans. Det modsatte er ligegyldighed, den monotone og stumme glansbilledeharmoni, som efterlader os uberørte.

Når fasten gør én sur og tvær, så er man ikke uberørt. Dissonansen fortæller os om vores længsler og drømme. At vi er forbundne til hinanden. Søger noget i verden, som vi måske ikke får. Men vi lever. Så jo mere man lider under sin faste, jo bedre er det faktisk. En større glæde er på vej. Derfor: bær over med dine medmennesker, hvis de er sure og tvære i øjeblikket, det kan være de faster!