Slagbænken gør legetøjet rent

Foto: Marianne Due
Den nye bænk, UV BENCH by EFSEN/SALTO, er tegnet af møbeldesigner Kasper Salto.
Den nye bænk, UV BENCH by EFSEN/SALTO, er tegnet af møbeldesigner Kasper Salto.

Skal dyrebare pædagogtimer bruges til at vaske legetøj rent eller til stimulerende samvær med ungerne i børnehaven? For direktør Thomas Efsen fra Efsen UV & EB er svaret indlysende. Pædagogernes tid bruges bedst sammen med børnene, så han udviklede ideen om et møbel, der både kan bruges til at sidde på men også kan gøre legetøjet rent i løbet af 30 sekunder.

Prototypen til den nye bænk, der er tegnet af møbeldesigner Kasper Salto, ankom i august til virksom hedens kontor- og montagelokaler i industrikvarteret i Holte. EFSEN UV & EB er specialister i at levere UV-lys og elektronstråler, der bruges i industrielle processer, hvor du skal hærde maling, lak eller lim hurtigt, men UV-lyset kan også bruges til at desinficere og slå uhensigtsmæssige mikroorganismer ihjel. Den del af forretningen er vokset under Covid-19.

– I mine børns institution bruger en pædagog hver dag to timer på at vaske legetøjet, så hvorfor ikke lave en bænk, som børnene kan bruge og selv desinficere deres bamser eller brandbiler, siger Thomas Efsen.

FAKTA

EFSEN UV & EB Technology Adresse i Holte Familievirksomhed stiftet af Karin Efsen i 1986 Direktør Thomas Efsen Arbejder med hærdning ved hjælp af UV-lys og elektronstråler (EB). UV-teknologi kan også bruges til desinficering. Under coronakrisen har teamet i Holte blandt andet udviklet den håndholdte lampe, UV BARx1, lystårnet, UV TOWERx8 og bænken UV BENCH by EFSEN/SALTO UV BARx1 er solgt til mere end 10 lande. 13 ansatte Hjemmeside: https://www.efsen.dk/

En bænk og et rengøringsmøbel med indsigt

Den nye bænk er enkel i sit udtryk. Med form som en gammeldags skibskiste er der plads til at tre børn kan sidde ovenpå, men løfter man låget, så kan legetøjet lægges til rengøring nede i kistens hulrum. En glaslåge på fronten af bænken betyder, at børnene også kan følge med i processen.

– Den er selvfølgelig sikret på alle måder og kan kun åbnes med en nøgle. Hvis låget åbnes mens UV-lamperne er i gang, så slukker de, men med et vindue, så kan desinfektion med UV-lys også blive en læreproces, ligesom når børn lære at vaske hænder eller spritte af, siger Thomas Efsen.

– De lærer at vaske deres bamser og legetøj med lys.

Lanceres i efteråret

Den nye bænk lanceres i efteråret 2020. Den koster 35.000 kroner, og Thomas Efsen tror på, at den har en fremtid, også når der engang er fundet en vaccine, og vi er på den anden side af coronakrisen.

– Vi skal af med corona, men der er også alle de andre bakterier, som UV-lys også virker mod og i tiden postcorona vil der være mere opmærksomhed på rengøring end før corona, siger Thomas Efsen.