Koncert går ombord i tre strygekvarteter

Nordic String Quartet optræder i Birkerød Kammermusikforening den 12. april.

Koncert går ombord i tre strygekvarteter

Nordic String Quartet optræder i Birkerød Kammermusikforening den 12. april. Foto: Presse

Den unge Nordic String Quartet er bestående af musikere fra Færøerne, Danmark og Sverige. Den 12. april gæster kvartetten Birkerød Kammermusikforening, der samtidig byder både medlemmer og gæster velkommen til en koncert med strygekvartetter i fokus.

– Aftenens program byder på Pelle Gudmundsen-Holmgreens strygekvartet nr. 10 ”New Ground”, Carl Nielsens strygekvartet i g-mol opus 13. og Schuberts vidunderlige strygekvartet, ”Døden og Pigen”, som han syg og nedbrudt skrev fire år før sin død, fortæller formand for Birkerød Kammermusikforening, Klaus Ostenfeld.

Nordic String Quartet har siden sin debut fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 2013 markeret sig både nationalt og internationalt, hovedsageligt med nordiske komponister som omdrejningspunkt. Kvartetten har indspillet Pelle Gudmundsen-Holmgreens samlede strygekvartetter og har modtaget en række priser for udbredelsen af den nordiske musik.

– Pelle Gudmundsen-Holmgreen (1932-2016, red.) var en atypisk komponist, som betegnede sig selv som ”en biperson” og ”en outsider” i dansk musik. I dag regnes han dog som et hovednavn i Norden inden for kompositionsmusik i 2. halvdel af det 20. århundrede, oplyser Klaus Ostenfeld.

Pelle Gudmundsen-Holmgreen omtalte selv sin stil som ”klassisk eksperimenterende” og ”ny enkelthed” og var inspireret af tidens strømninger, lige fra Carl Nielsen over Stockhausen til jazz, folkemusik og billedkunstens pop-art. Pelle Gudmundsen-Holmgreen skrev blandt meget andet 14 strygekvartetter i årene 1959-2013.

– Strygekvartet nr. 10 ”New Ground” fra 2011 er nummer tre i serien Ground, Last Ground, New Ground og No Ground, som blev skrevet til Kronos Kvartetten. ”New Ground” er baseret på en meget gammel og velkendt komposition, nemlig Pachelbels Canon fra 1680, og genrebetegnelsen er humour/comedic, forklarer formanden for kammermusikforeningen.

Som ved de øvrige koncerter i Birkerød Kammermusikforening skænkes der en lille forfriskning i foyeren i pausen.

Nordic String Quartet optræder i Birkerød Kammermusikforening den 12. april. Foto: Presse