Kender du din kommune?

Søllerødbogen 2020 kaster lys over blandt andet Ny Holte Kro, lokale skæbner under 2. verdenskrig, romantiske haveanlæg, Genforeningen og Holger Drachmanns vinterophold i Vedbæk

At Kongevejen ved Geels Bakke også i 1851 var en befærdet vej, kan man se på Andreas Juuels maleri, Parti fra Geels Bakke med Røjels Bom og Ny Holte Kro.

På maleriet, der pryder omslaget af Søllerød Bogen 2020, myldrer det med mennesker og dyr; adskillige heste og en enkelt okse. To yngre mænd arbejder med at bryde sten langs vejen, mens flere mænd og kvinder primært er koncentreret om den hvide bygningen til venstre i billedet. Ny Holte Kro. Nogle er på vej over mod kroen, andre på vej væk. To mænd ser ud til at have travlt med at kurtisere en kvinde med et rødt tørklæde. En enkelt soldat har også fundet vej til kroen, der må have været et trækplaster.

Om det var tilfældet og om kroens skæbne, kan man læse om i artiklen 'Kroen, der gav navn til bydelen Holte' forfattet af Joan Conradt.

Artiklen er en af ni i den omfangsrige og rigt illustrerede bog, der desuden indeholder årsberetninger fra Rudersdal Museer og Historisk-Topografisk Selskab.

Kampen mod forsvaret

Med bogen i hånden kan man for eksempel blive meget klogere på det romantiske haveanlæg Frederikslund, på altertavlen i Søllerød Kirke og også på Besættelstidens lokale ofre.

Genforeningen har også fået plads i lokalhistorien i form af en mindesten på Øverødvej i Holte. Det skriver Erik Trudsø Jespen om.

Holger Drahmann tilbragte vinteren 1880-1881 i Vedbæk, og det skriver Torsten Søgaard om.

På Nærum Hovedgade er der et stort hvidt palæ, og historien bag er der næppe mange, der kender indgående. Men har man læst Hans-Ole Kettings artikel, vil man med garanti være blevet klogere.

Samme skribent har også skrevet en artikel om en ung mand, Mogens Peer Manthey-Wagner, der boede i Det Hvide Palæ, og som tog til Østfronten for at kæmpe i 2. verdenskrig.

Bogens sidste artikel er skrevet af arkitekt Kaj Sørensen, der i en lang årrække var ansat i Søllerød Kommune og fra 1996 til 2011 var byplanchef samme sted.

Kaj Sørensen skriver om kampen om arealet til Flintemarken og Vedbæk skole, og om to årtiers tovtrækkeri med Forsvaret.

Bogen er på 303 sider, trykt i 1200 eksemplarer og udgivet af Historisk-topografisk Selskab for Søllerødegnen og Rudersdal Museer. Den koster 250 kroner og kan købes på Rudersdal Museer og i de lokale boghandlere.