Frit valg fra dag ét på genoptræningsområdet

Af Elisabeth Ildal (K) og Birgitte Schjerning (K) medlemmer af Social og Sundhedsudvalget

Debat: Frit valg fra dag ét på genoptræningsområdet

De to konservative medlemmer af Social- og Sundhedsudvalget, Elisabeth Ildal (th) og Birgitte Schjerning Povlsen. Kollage: Lars Sandager Ramlow

Det Konservative Folkeparti er stor tilhænger af det fri valg på genoptræningsområdet, og det skal være fra dag ét. Det er vigtigt, fordi det giver borger mulighed for selv at vælge den udbyder af behandling, som passer bedst til ens behov og ønsker, og det understøtter unødig ventetid.

I Rudersdal har vi et politisk fastsat mål om at 80 procent af borgere udskrevet med en genoptræningsplan fra hospital, skal have tilbudt en kommunal genoptræningsplads inden syv dage. Det foreskriver sundhedsloven. De sidste 20 procent af borgere oplyses i dag om brug af privat leverandør på dag fire, når de skal have tilbud om genoptræning.

Det er vigtigt at starte genoptræning hurtigt efter en skade eller en operation, fordi kroppen har brug for at komme i gang med at genopbygge og styrke de muskler, led og væv, der er blevet påvirket.

Desværre er ventetiden på genoptræning steget støt i Rudersdal gennem de sidste par år. Realiteten i dag er, at det kun er 65 procent af borgerne, der får opfyldt mål om genoptræning inden for syv dage. Det kan vi godt gøre bedre.

Det Konservative Folkeparti foreslår derfor brug af privat leverandør fra dag 1. Det vil hjælpe borger til at komme hurtigt i gang med genoptræning, og dermed genvinde de tabte kompetencer helt eller delvist. Syv-dags fristen er fastlagt af fagfolk og terapeuter, der har tydelig evidens for at længere ventetid virker negativt på mange genoptræningsforløb.

Derfor sagde vi konservative på sidste Social- og Sundhedsudvalgsmøde, giv borgerne frit valg til privat leverandør fra dag ét.