Første dag i tømrerklubben: ”Det er vildt sjovt at save”

TRÆ: Der blev savet og hamret på første dag i tømrerklubben, og dommen er klar. Det er en succes fra første færd.

Drengene på tømrerklubbens første hold hamrede og savede sig til gennem den første gang med stor velvilje og koncentration. Foto: Benedicte Lorenzen

Foto: Benedicte Lorenzen

Duften af sløjdlokale fylder sanseapparatet i tæt samspil med lyden af de syv save, der skrattende bevæger sig gennem træbjælkerne. Samtalen har for en stund opgivet til koncentrationen, der stråler ud af øjnene på de syv drenge, som gør sig umage med at save helt præcist træet.

Det er første dag i Christian Overgaards tømrerklub i Holte. På første hold er drengene i gang med at save ud til samlinger, der på et tidspunkt vil blive til spær i et tag.

-Årh, hvor er du hurtig mand, udbryder en af drengene, da tømrermesteren med øvet hånd viser, hvordan saven skal føres igennem træet.

Tømrermester Christian Overgaard viser drengene i tømrerklubben, hvordan de skal bruge det skarpe stemmejern uden at komme til skade. Foto: Benedicte Lorenzen

Pas på stemmejernet

Hurtighed præger også tiden denne lørdag formiddag. Den første time er allerede gået, og det er tydeligt, at drengene er godt beskæftiget, mens de holder fokus på træet og værktøjet. En fokus, der er afgørende vigtig, for det er ikke ufarligt at arbejde i et værksted:

-Pas på fingrene, når I bruger et stemmejern, for det er skarpere end jeres fars kødkniv. Hvis I får det op i armen, så er det ikke særlig sjovt. I må derfor aldrig holde hånden, så den kan ramme, forklarer Christian Overgaard, og drengene begynder forsigtigt at slå de udsavede træstykker af, så samlingen kommer til syne.

Lige nu er der lang vej til, at det utrænede øje kan gætte, hvad det er drengene saver sig vej til, men inden de fire gange er gået, har Christian Overgaard planer om, at tømrerklubben vil have bygget et helt lille hus. Det er der dog lang tid til endnu.

Tid er der til gengæld ikke meget tilbage af, da Christian Overgaard beder drengene stoppe, for nu skal der ryddes op. Hvilket får en af drengene til at udbryde:

-Øv, er der allerede gået halvanden time? Jeg troede kun, der var gået en halv. Jeg har slet ikke lyst til at stoppe.

Men snart kommer næste hold, så det er tid til oprydning i værkstedet.

-Vi er faktisk nået længere, end jeg troede, vi ville. I dag har vi lavet nogle af de svære samlinger. Senere begynder vi at samle tingene. Jeg synes virkelig, I har været gode til at arbejde, og I har hørt godt efter, roser Christian Overgaard.

Tømrerglæden vokser

Blandt drengene er 12-årige Valdemar, som er glad for at være med i tømrerklubben:

-Vi skal bygge et hus, og det er vildt sjovt at få lov til at save og bruge et stemmejern. Det hele har været sjovt, jeg kan ikke vælge, hvad der har været bedst, fortæller han.

Om han vil være tømrer en dag, ved han ikke , men det er ikke utænkeligt:

-Jeg kan i hvert fald godt lide at arbejde med træ. Det har jeg også gjort derhjemme, hvor jeg har lavet en julegave til min papfars far, siger Valdemar.

Over al forventning

Forældrene begynder at indfinde sig, og Christian Overgaard har lige to minutter til at gøre status efter første hold:

– Det er gået over al forventning på første hold. Det eneste ærgerlige er, at ikke alle dukkede op, for det ville jo have givet plads til nogle af de mange andre, som jeg måtte afvise. Der var dog en, der skrev, at de ikke kunne, fordi de skulle på ferie, men nogen dukkede bare ikke op, siger han og fortsætter:

– Jeg glæder mig allerede til de næste gange, hvor tanken er, at vi ender med at have et helt hus, men nu skal vi lige i gang. Jeg synes, de har været virkelig dygtige, og jeg kunne næsten ikke få dem til at stoppe, så det er fantastisk.