Debat: Nej tak til Lidl og trafikkaos

Af Anette Maj Billesbølle (S), medlem af kommunalbestyrelsen

Takker nej til Lidl

Flot, men nej tak, siger Socialdemokratiet til en Lidl på Kongevejen i Birkerød. Illustration fra Arkitektur- og Byplanudvalgets dagsorden.

På Arkitektur og Byplanudvalgsmødet 1. februar stemte Socialdemokratiet i Rudersdal nej til byggeprojektet med en stor Lidl butik på hjørnet af Hovedgaden og Kongevejen i Birkerød. Det gjorde vi, fordi vi er meget bekymret over den massive trafik, som projektet ville medføre, hvis Lidl fik lov at bygge en butik med tilhørende parkeringskælder.

Det er egentligt et arkitektonisk fint projekt, men ydermere er de planlagte og aftalte boliger på toppen af byggeriet også droppet af Lidl, hvilket går imod den politik, som Socialdemokratiet i Rudersdal har. Vi ønsker udvikling af flere boliger i de bynære områder – til glæde for mindre børnefamilier og ældre, som har behov for boliger, når de skal sælge deres større huse i kommunen.

Men den helt store bekymring var trafikken. Der ville både være trafik af store lastbiler, som skulle levere varer tidligt om morgenen i morgentrafik til og fra Birkerød Private skole, som ligger på Kildedalsvej. Det ville øge trafikken af biler i området betydeligt – helt op til 1600 biler om dagen mellem 8 – 20 i butikkens forventede åbningstid, hvilket er ca 140 biler i timen eller 2,2 bil i minuttet. Det vil betyde øget risiko for ulykker lige i hjørnet mellem Hovedgaden og Kongevejen ligesom tilstedeværelsen af lastbiler på meget smal på Hovedgaden og ind på Kildedalsvej vil betyde risiko for højresvingsulykker som den, der skete ved Føtex på Stationsvej.

I Socialdemokratiet ønsker vi ikke at udsætte borgere i området for disse risici. Projektet er ganske enkelt for stort skaleret til at området kan tåle det.

Vi håber til gengæld, at der viser sig en bygherre på banen, som både vil opføre flere mindre butikslokaler og lejligheder på toppen, som oprindeligt i projektet.

Vi har brug for sikre skoleveje for børn, sikre trafikforhold for ældre og flere boliger i området. Derfor stemte vi nej til et projekt, der ikke understøtter dette.