Astrofysiker springer ud som krimiforfatter

Foto: Joram Gregers Menzer

Dybt under jordoverfladen i København holder en gruppe mennesker til, som meget få af os kommer til at se i vores liv. Og hvis vi gør, vil vi sandsynligvis ikke vide det. Der har de levet i hundredvis af år, og der er lignende hemmelige selskaber i blandt andet London, Paris og Rom. Sådan hænger verden i hvert fald sammen, hvis forfatter Helge Kastrups skrevne ord står til troende.

Helge Kastrup, der er uddannet cand.scient i astrofysik og matematik, er bosat i Birkerød, hvor han har boet i 19 år, og den pensionerede lektor har netop haft sin debut som skønlitterær forfatter. Det er dog ingenlunde et ukendt fænomen for Helge Kastrup at forfatte bøger, og han har skrevet flere faglitterære af slagsen. Og selvom der er forskel på de to måder at skrive bøger på, har det ikke været et stort problem for Helge Kastrup at tage springet fra faglitteratur til skønlitteratur.

– Der er selvfølgelig den store forskel, at når du skriver faglitteratur, har du et faktuelt oplæg, som du ikke kan afvige fra, og sådan er det ikke i skønlitteratur. Men for mig kom skønlitteraturen først, og det år jeg blev student læste jeg 156 bøger, siger Helge Kastrup, mens hjemmet i Birkerød med sine adskillige fyldte boghylder fra gulv til loft vidner om, at interessen for det trykte ord har holdt ved.

I Helge Kastrups debutroman »Under« bliver læseren mødt af en jeg-fortæller, der deler navn med forfatteren, og Helge Kastrup fortæller, at mange af romanens karakterer er virkelige mennesker.

– Fortælleren er mig, og jeg er også vokset op i København, hvor jeg blandt andet er kommet hos skibsprovianteringshandleren Filan Olsen, som det bliver beskrevet i bogen, siger Helge Kastrup om »Under«, hvor fortællingen om »de underjordiske« bliver krydret med en klassisk mordgåde.

Hvor meget af romanen, der er fakta og fiktion, må læseren selv forsøge at finde ud af. Forfatteren har i hvert fald ikke tænkt sig at løfte sløret for, hvornår virkeligheden slutter og fantasien tager over. »Under« er udkommet på Ulven og Uglen, og Helge Kastrup er på opfordring fra forlaget gået i gang med at skrive en fortsættelse.

Læs hele artiklen i Frederiksborg Amts Avis lørdag den 9. juli.