VIDEO: 1000 meter »vandpølser« klar til Dagmar

daDer er fuld tryk på forberedelserne til den stormflod, som DMI har varslet vil ramme Roskilde Fjord med en vandstand, der pt. er forventet til at blive 134 (tal fra fredag klokken 13) centimeter over dagligt vande.

45 mand har beredskabet på plads, og de begyndte allerede i aftes at lægge watertubes ud i Jyllinge Nordmark. Indsatsen omkring Roskilde Havn og langs med Frederiksborgvej begyndte først rigtigt klokken 14 fredag, skriver DAGBLADET Roskilde.

– Vi prioriterer Jyllinge først, fordi det ligger lavest og på grund af Værebro Å. Vi er gået i gang tidligt. Borgerne skal ikke være bekymrede. Når vandet står højest omkring midnat natten til søndag, så har vi været klar i mange timer. Vi sikrer både i Jyllinge og i Roskilde til en vandstand på 1,5 meter, siger viceberedskabschef Jesper Lyster fra Roskilde Brandvæsen.

Til indsatsen i Jyllinge har beredskabet lejet 800-1000 meter watertubes, og på Strandvænget er den første sikring lagt ud. Her ved middagstid var tube nummer to ved at blive fyldt ved Mågevej og Høgevænget.

– Vi er virkelig godt forberedt på det her. Folk kan måske ikke sove trygt, for selvfølgelig vil de bekymre sig, men de kan sove sikkert, siger Jesper Lyster.

Siden i går har folk fra Beredskabssstyrelsen fyldt sandsække, og det arbejde fortsætter i dag.

Brugen af sandsækkene vil blive koordineret af beredskabet.

– Vi ved, hvor der vil opstå problemer, og derfor koordinerer vi brugen, så vi ikke spilder ressourcerne. Sidst så vi jo folk lægge sandsække omkring en flagstang i en have. De kunne have været brugt bedre, siger Jesper Lyster.

Holder DMI's prognose, så vil den forhøjede vandstand ikke give de store problemer ved Roskilde Havn.

– Vikingeskibsmuseet kan tage 1,8 meter, så i første omgang skal vi sikre midt på havnen omkring Havnekiosken og så i området ved Tømrergrunden, siger Jesper Lyster.