Stort skulderklap til Roskildes kulturstøtte

PRIS: Roskilde Kommune har vundet kulturprisen Con Amore. Prisen hylder samarbejdet mellem kommunen og amatørkunsten.

GUNDSØMAGLE: Den 120 år gamle sal i Gundsømagle Forsamlingshus danner tirsdag eftermiddag rammen om markeringen af, at Roskilde Kommune har modtaget Con Amore Kulturpris 2021.

Roskilde Kommune fik allerede i november sidste år besked på, at man havde vundet prisen, så det er med næsten et års forsinkelse, at det bliver fejret.

Jazzsangerinden Clara Vuust og guitaristen Francesco Cigna sørger for, at talerne bliver blandet med musik.

Det er Gundsømagle Lokalråd, som har indstillet Roskilde Kommune til prisen, og derfor er det passende, at prisen bliver fejret i netop Gundsømagle Forsamlingshus.

I salen er der dækket op til fællesspisning, som skal finde sted, når prisfesten er overstået. Talerne får derfor følgeskab af duften af gammeldags suppe.

Birgit Overgaard fra Amatørernes Kunst & Kultur Samråd (AKKS) er formand for juryen, som har valgt Roskilde Kommune som vinder. Hun røber, at det skete i tæt opløb med Nykøbing Falster og Holstebro.

Hun forklarer, at AKKS blandt andet holder møde med den til enhver tid siddende kulturminister og partiernes kulturordførere.

– Så vi har hilst på jeres tidligere borgmester, siger Birgit Overgaard og fortæller, at AKKS uddeler Con Amore Kulturprisen til kommunen med de bedste rammer og den største kærlighed til amatørkulturen.

Det er syvende gang prisen bliver uddelt. Den er givet til kommuner i hele Danmark.

– Vi hylder det gode samarbejde mellem foreninger og kommunen, siger Birgit Overgaard og nævner, at der bliver kigget på fem parameter, når prismodtageren skal vælges, og Roskilde Kommune opfylder alle fem parameter.

Hun nævner blandt andet kommunens arrangørguide og Zebraby-projektet, hvor der bliver givet penge til både arrangementer og blivende installationer.

– Og så havde jeres hjemmeside en tydelig vejledning om coronasituationen til foreningerne. Det var Roskilde Kommune den eneste, som havde noget om, fortæller Birgit Overgaard.

Stolt borgmester

Borgmester Tomas Breddam (S) er pavestolt over de pæne ord fra Birgit Overgaard.

– Vi synes, vi gør det godt, men når andre ser det, så betyder det mere, siger Tomas Breddam og pointerer, at hverdagen ofte handler mere om, hvad der kan gøres bedre, men det er godt at fokusere på det, som allerede er godt.

Han siger blandt andet i sin tale, at amatørkulturen er utrolig vigtig, fordi den giver borgerne mulighed for at mødes og skabe noget sammen.

– Heroppe er der en gruppe mennesker, som bor her og får det til at fungere med godt naboskab, trygge rammer, mulighed for at få passet børn, købe ind og så videre. Og det, der netop gør Gundsømagle til noget helt særligt, det er jeres amatørkultur. Kommunen kan ikke skabe det, men vi kan hjælpe. Det er jeres egen helt specielle kultur, som er med til at skabe det gode liv, siger Tomas Breddam.

Klar til mere støtte

Formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Claus Larsen (S) kommer også ind på, at kommunen har en vigtig rolle med at støtte lokalt.

Han nævner, at Gundsømagle er blomstret op med byfester og jazzkoncerter, som udvalget har givet støtte til.

– Jeg glæder mig til at få mange flere ansøgninger fra jer, siger Claus Larsen med et smil.

Palle Gram, formand for Gundsømagle Landsbyråd røber, at de 8000 kroner, som følger med prisen, ikke er brugt endnu. De skal bruges til et arrangement, som landsbyrådet laver i samarbejde med den lokale forening Hanebjælken.

Fra venstre er det formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Claus Larsen (S), Formand for Gundsømagle Landsbyråd, Palle Gram, Birgit Overgaard fra AKKS og borgmester Tomas Breddam (S). De står med de to beviser for, at Roskilde Kommune har modtaget Con Amore Kulturpris 2021. Foto: Britt Nielsen Britt Nielsen
Jazzsangerinden Clara Vuust og guitaristen Francesco Cigna sørgede for musik til prisfesten. Foto: Britt Nielsen Britt Nielsen
Formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Claus Larsen (S) er klar til at modtage mange flere ansøgninger fra Gundsømagle. Foto: Britt Nielsen Britt Nielsen
Det er syvende gang, en dansk kommune modtager Con Amore Kulturpris. Med prisen følger også 8000 kroner. Foto: Britt Nielsen Britt Nielsen
Birgit Overgaard fra AKKS var glad for at være i Gundsømagle, hvor Con Amore Kulturpris endelig kunne blive givet sådan helt officielt til Roskilde Kommune. Foto: Britt Nielsen Britt Nielsen