Det var kæmpestort for børnene på Liljeborg, da statsminister Mette Frederiksen torsdag eftermiddag besøgte julemærkehjemmet.
Faktisk var der nogen, der lige måtte knibe en tåre, både da statsministeren ankom, undervejs og da hun kørte af sted i ministerbilen.
– Jeg var et kæmpe nervevrag, da hun kom, for det er ikke hver dag, man får lov til at møde statsministeren. Men efter et stykke tid var det okay – det var helt normalt, sagde 12-årige Alberte Nymand Malling Mørk fra Ishøj, der var et af børn, som var med i en rundkredssamtale med Mette Frederiksen.
Mobning fylder
Besøget gjorde også indtryk på statsministeren, der besøgte Julemærkehjemmet Liljeborg for at tale om mistrivsel, og ikke mindst gjorde det indtryk, at mange børn kom hen til hende og fortalte om, at de er blevet mobbet.
– For det første er det nogle utroligt søde og meget kloge børn, der har nogle gode råd til, hvordan vi voksne passer bedre på de børn, der har det svært i deres skoletid. Og så må vi bare sige, at mobning fylder helt vildt meget, og det fylder også rigtig meget, at de voksne ikke altid er gode til at opdage mobning – og måske endnu vigtigere at få den stoppet, når de opdager mobningen, sagde Mette Frederiksen efter besøget.
Hun er også enig med det råd, 12-årige Amina kom med i rundkredsen:
– At man tager det mere seriøst med dem, der mobber. At det måske er, fordi de ikke har det særligt godt.
Flere penge, Mette
Mette Frederiksen gik fra julemærkehjemmet med en hel kuvert fuld af breve fra børnene og 10 konkrete forslag til at bruge i en kommende trivselskommission.
Det er stadig uvist, hvornår den bebudede kommission bliver nedsat, men statsministeren har fået noget med fra julemærkehjemmet, som er værd at have med i arbejdet. For eksempel det at have flere intensive undervisningsgange, hvor eleverne får samlet op på noget af alt det, de ikke har lært, fordi andre problemer har fyldt.
Nogle af eleverne var også inde på, at skolerne har brug for flere penge og flere eller bedre lærere, hvis de skal af med mistrivsel.
– Selvfølgelig spiller økonomi en rolle, og der en grund til, at vi laver de reformer, vi laver i denne her regering, som vi ikke nødvendigvis får en masse applaus for. Det er for at frigøre penge til nogle andre ting, og når vi for eksempel laver en reform af universitetsuddannelserne, er det både for at gøre universitetsuddannelserne bedre, men også for at frigøre nogle penge til andre dele af skole- og uddannelsessystemet, sagde Mette Frederiksen.