
For andet år i træk var Anders Lendal Holm, 15 år, og Theodor Anton Sivager, 16 år, fra 9. klasse på Skt. Josefs Skole blandt vinderne i juniorrækken i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere.
Sidste år vandt de i kategorien Life Science med deres projekt »Frekvensfarm«, og i år blev det hele to priser til deres projekt »Remote Energy«, som både fik førstepladsen i kategorien »Physical Science« og modtog DTU Challenge-prisen.
Med førstepræmien følger 15.000 kroner, mens præmien for DTU-Challenge er et Science Show fra DTU.
Grydeklart projekt
Drengenes projekt »Remote Energy« går ud på at skabe bæredygtig energi til afsides husstande ved hjælp af en turbine drevet af vandstrøm.
»Projektet Remote Energy tager os med derud, hvor bæredygtig energi ikke er noget, der kommer ud af stikkontakterne. Vi oplever en grundigt gennemtænkt energiforsyning beregnet til primitive forhold langs floder. Vi har fornemmelsen af, at der kan laves en prototype i næste uge. Gruppen har begrundet og formidlet deres konklusioner med en stor del fysisk teori og en udforskende engineering tankegang,« skrev dommerne i deres motivering.
Skt. Josefs Skole stillede op til Unge Forskere med fire projekter, selv om skoleåret har været fyldt med restriktioner og udfordringer.
Bæredygtig kunst
Årets Unge Forsker blev Freja Weiss Nielsen fra Erritsø Fællesskole i Fredericia, som har undersøgt, hvordan man fremstiller en bæredygtig og klimavenlig kunstmaling, så kunstnere kan udøve deres kunst og samtidig være miljørigtige og klimabevidste.
Sidste år blev den overordnede vinder i juniorrækken Alexander Mathias Winkler fra Skt. Josefs Skole, som til dette års præmieoverrækkelse fortalte, hvordan det havde været at vinde.
Ligesom sidste år foregik præmieoverrækkelsen online.