Roskilde Kommune taber million-voldgift om svømmehal

Kommune taber million-voldgift om svømmehal

Det er næsten fire år siden, at Roskilde Kommune fyrede Skou Gruppen som entreprenør på byggeriet af Roskildebadet. Nu har en voldgift afgjort, at kommunen skal betale 7,8 millioner kroner til Skou Gruppen.

Det er fire år siden, at Roskilde Kommune besluttede sig for at sætte Skou Gruppen fra bestilling på byggeriet af Roskilde store, nye svømmehal, som endte med at koste 223 millioner kroner.

Men nu kommer der yderligere en regning, som kun kan betales af skattekroner. En voldgift har nemlig givet Skou Gruppen ret i en lang række forhold, som de og kommunen strides om, og som førte til, at kommunen til sidst bad Skou Gruppen om at pakke værktøjet samme og forlade byggeriet.

Prisen for den beslutning viste sig i Voldgiftsretten at koste 7,8 millioner kroner.

Dermed er svømmehallen nu oppe på en samlet pris på 231 millioner kroner.

Borgmester Tomas Breddam (S), har sendt et skriftligt svar som kommentar til voldgiftafgørelsen. Han skriver:

– Vi har været meget optagede af at få vores svømmehal færdig. Vi oplevede, at Skou-gruppen obstruerede arbejdet på byggepladsen og valgte derfor at ophæve kontrakten. Allerede dengang vidste vi godt, at det ikke var sikkert, at det var en sag, vi kunne vinde i voldgiftsretten. Så vi tager afgørelsen til efterretning, selvom jeg selvfølgelig hellere havde set, at vi vandt, skriver han, samtidig med at han understreger, at forvaltningen nu har et arbejde med at få læst afgørelsen – som ifølge borgmesteren er på 100 sider – igennem.

Glad direktør

Det er en glad Martin Skou Heidemann, direktør i Skou Gruppen, der nu kan konstatere, at Skou Gruppen gjorde ret i at stille kritiske spørgsmål til den projektering og rådgivning, som kommunen havde fået af sin rådgiver.

– Vi kan konstatere, at vi havde ret i vores påstand om, at kommunen var rigtig dårligt rådgivet. Og at meget af det arbejde, vi blev bedt om at udføre, var i strid med gældende regler og god byggeskik, siger Martin Skou Heidemann i en pressemeddelelse.

Han glæder sig over Voldgiftsnævnets afgørelsen, som giver Skou Gruppen medhold i de fleste af de indvendinger, virksomheden havde mod udførelsen af arbejde på Roskilde Badet. Samtidig glæder det ham, at nævnet også fastslår, at kommunen var uberettiget i sin bortvisning af Skou Gruppen fra projektet.

Pressemeddelelsen fortæller intet om hvilke dele af sagen, som Skou Gruppen ikke fik medhold i.

Ikke overrasket

Voldgiftsafgørelsen er på ingen måde overraskende i Skou Gruppen. En syn og skønsrapport fra juli 2020 gav nemlig allerede der Skou Gruppen medhold i ni af de 10 forhold, som man er uenige med Roskilde Kommune og kommunens rådgiver om.

Desuden fortæller en BUILD-rapport til Roskilde Kommune fra august 2021 om en lang og rodet beslutningsproces, svag byggeledelse, mangelfuld rådgivning og store problemer med forsinkelser og fordyrelser i svømmehalsprojektet.

– Det ærgrer mig, at kommunen efter syn og skønsrapportens og BUILD-rapportens ret tydelige konklusioner ikke søger at indgå forlig. Det er nærmest som om, der er foregået en udmattelseskamp mellem kommunen og dennes rådgiver og os, siger teknisk direktør Jesper Egund.

Skou Gruppen har i øvrigt gang i yderligere en voldgiftssag om byggeri af svømmehal. Det drejer sig om Frederiksberg Svømmehal, hvor firmaet også er uenig med en kommune om beton- og VVS-arbejde.

Roskildebadet blev bygget fra 2017 til 2021. I 2019 ophævede Roskilde Kommune kontrakten med Skou Gruppen, som havde tømrerentreprisen på byggeriet.

Vi kan konstatere, at vi havde ret i vores påstand om, at kommunen var rigtig dårligt rådgivet. Og at meget af det arbejde, vi blev bedt om at udføre, var i strid med gældende regler og god byggeskik

Martin Skou Heidemann, direktør i Skou Gruppen