Optælling: Hvornår er de færdige?

Da valgstederne i Roskilde Kommune lukkede i aftes oven på folketingsvalget, blev alle stemmerne kørt til en samlet, sikker lokation inden de i dag skal fintælles.

Fintællingen begyndte klokken otte i morges i Roskilde-Hallerne. Det er altid her, der bliver fintalt ved valg i Roskilde Kommune.

90-100 medarbejdere fra Roskilde Kommune står for fintællingen. Den foregår ved, at hvert valgsted bliver talt for sig. Først i listestemmer og dernæst i personlige stemmer.

Stemmerne bliver altid talt to gange af to forskellige stemmetællere. Når der er 25 stemmer på et givent parti, bliver de videregivet til den næste stemmetæller for at speede processen op. Når to stemmetællere har bekræftet rigtigheden af stemmerne, bliver de bundtet med en elastik.

Ved hvert optællingsbord er der udnævnt en bordformand. Skulle der være tvivl om en stemmes gyldighed, afgøres gyldigheden af bordformanden. Skulle bordformanden være i tvivl, så kan denne søge hjælp i valgsekretariatet, hvor en jurist fra kommunen vurderer stemmens gyldighed.

I Roskilde forventer man at være færdig med fintællingen omkring klokken 14.

Det første valgsted var faktisk færdigtalt, da DAGBLADET talte med kommunens valgchef Rikke Siggard omkring klokken 11.

– Vi er færdig med Vor Frue. Deres resultat er tastet ind. Men ingen af de personlige stemmetal bliver offentliggjort, før valgbestyrelsen har godkendt valget, altså omkring klokken 14. Der vil man kunne se de personlige stemmetal på kmdvalg.dk, siger Rikke Siggaard.