Ny form for damprens testet på Stationscenterets fliser

Roskilde Kommune har indgået aftale med virksomheden GadeRens om at fjerne tyggegummi fra fliser ved hjælp af damp.

Siden indvielsen for 23 år siden har tusindvis af mennesker hver dag stået og ventet på busserne ved Roskilde Stationscenter.

Indtil for ganske nyligt kunne det blandt andet ses, når man vendte blikket ned mod pladsens fliser, der var skæmmede af udtrådte tyggegummiklatter, af olier fra fastfood, sod fra bilos og andet skidt og snavs.

På befærdede steder og især på områder, hvor folk står og venter, er henkastet affald en kæmpe udfordring. Kommunen fejer områderne. Medarbejdere indsamler løst skrald ned til cigaretskodder, men mere har der ikke været ressourcer til at gøre.

Traditionelt har det simpelthen være for dyrt at rense byens belægninger for det mere genstridige snavs og især rengøring for tyggegummi har hidtil været et fuldstændigt urealistisk indsatsområde.

København og Frederiksberg kommuner har tidligere beregnet, at det koster mellem fem og 10 kroner at fjerne en klat tyggegummi fra gaden. Da der ofte ligger op til 30 klatter per kvadratmeter, var det selvsagt alt for dyrt at fjerne.

En ny form for damprens sænker imidlertid prisen markant. Til glæde for borgere og erhverv, der benytter Stationscenteret, har Roskilde Kommune som én af de første i landet testet den nye service, hvor man med damp fra vand fjerner det mere genstridige affald så som tyggegummi.

– Tyggegummi er lavet af syntetisk gummi. Det tager cirka fem år at nedbryde, når det udsættes for vind og vejr. Hvis ikke du har det rette udstyr, er det næsten umuligt at fjerne, siger Torben Slot Dabelsteen, direktør i GadeRens.dk ApS, som er virksomheden, der har udført rensningen for Roskilde Kommune.

Arbejdet blev udført sidst i september. Med blik for resultatet har Roskilde Kommune valgt at indgå en aftale om at gentage rensningen i løbet af 2022 og 2023.

Forretningsdrivende ved stationscenteret bemærker også resultatet.

– Det er overraskende fint og vi er super tilfredse. Tyggegummiet er væk. Det samme gælder alt muligt andet snavs, der ikke var til at fjerne – og vi har længe syntes, at stedet trængte til en ordentlig makeover, siger Jimmy Andersen, der er varehuschef hos Føtex, hvis hovedindgang vender ud mod Stationscenterets belægninger.

Sådan ser fliserne ved Stationscenteret ud, efter GadeRens har været forbi. Foto: GadeRens