Lützhøfts Købmandsgård tager til København

Lützhøfts Købmandsgård er for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen i København den 18.-19. marts.

Historisk købmandsgård tager til København

Museumsinspektør Jakob Caspersen vil gøre sit til, at den autentiske stemning fra Lützhøfts Købmandsgaard følger med ind på standen til Historiske Dage. Her kan man besøge butikken til en snak om det gode købmandskab, de historisk korrekte varer, og hvad man ellers kan vende over en købmandsdisk. Foto: Martin Harvøe Kristensen/ROMU

De besøgende kommer til at gå forgæves til Lützhøfts Købmandsgård fredag den 17. og lørdag den 18. marts.

Det lille museum i Ringstedgade i Roskilde holder nemlig lukket, fordi det i weekenden 18.-19. marts for første gang deltager i festivalen Historiske Dage i København.

Festivalen afvikles i Øksnehallen, og de besøgende kommer til at opleve en fuldt udstyret købmandsbutik med historisk korrekte varer fra 1920’ernes Roskilde.

– Kommiserne står klar bag disken til at demonstrere det gamle købmandshåndværk, mens vi fortæller gode historier om varerne, butikken og livet på Købmandsgården for 100 år siden. Der er smagsprøver på snapse og likører, som var populære på den tid, og man kan købe bolsjer i håndfoldede kræmmerhus, som bliver vejet på en gammeldags vægt og slået ind på et gammelt kasseapparat. Vi indretter vores stand, så den minder så meget som muligt om butikken hjemme i Roskilde, fortæller Jakob Caspersen, som er museumsinspektør i Lützhøfts Købmandsgård, der er et besøgssted under museumskoncernen ROMU.

En bid af Roskildes historie

Det er første gang, Lützhøfts Købmandsgård deltager i Historiske Dage, og det er lidt af en drøm, der går i opfyldelse, når museet tager en del af Roskildes historie med rundt på turné.

– Vi har den her dejlige købmandsdisk på hjul, og den vil vi gerne bruge meget mere. Det her er en oplagt mulighed for at lave en sjov og anderledes stand. Jeg tror ikke, at de andre museer på samme måde kan tage så stor en del af deres udstillingsoplevelse med på festivalen. Vi håber, det kan være med til at skabe opmærksomhed om os selv som et lille museum, men også om Roskilde og hvad den som by har at tilbyde til historiske interesserede, siger Jakob Carstensen i en pressemeddelelse.

Det er Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, der står bag Historiske Dage. Man kan se programmet og købe billet på www.historiskedage.dk