Kollektivbutik fylder 40, men er ikke færdig

Roskilde: En butik drevet efter kollektivtanken lyder som et levn fra 70'erne, men JeppeArt på hjørnet af Skomagergade og Ringstedgade i Roskilde er beviset på, at det også i 2014 kan lade sig gøre for en gruppe mennesker at finde sammen om at drive en forretning.

Det var dog tilbage i 1974, at grunden til JeppeArt blev lagt, da en gruppe lokale kunstnere og kunsthåndværkere åbnede en butik i Sct. Hans Gade på Sct. Jørgensbjerg, også kendt som »Bjerget.« Derfor fik butikken i første omgang navnet Jeppe på Bjerget, men det ændrede sig allerede året efter, da der opstod mulighed for at få lokaler i bymidten på adressen Skomagergade 33, hvor man har holdt til lige siden.

Ingen af stifterne er med længere, men en af dem med størst anciennitet er Else Agger, som kom ind i Butik Jeppe i 1982. Dengang havde butikken hele 42 medlemmer, og det kostede 108 kroner om måneden at være med. I dag er der 17 medlemmer samt én på prøve, og den månedlige leje er blevet firecifret.

– Det har altid været som en bakkedal, hvor det nogle gange går op og andre gange ned. Men vi har holdt ved kollektivtanken i alle årene, og det har vi kunnet gøre, fordi vi har været en lille, stabil gruppe, som har været trofaste, siger Else Agger.

Læs mere i DAGBLADET Roskilde torsdag