Fælles madlavning styrker psyken

Foto: Thomas S. Abildsten

Roskilde: Der er gang i Folkekøkkenet på Insp!. Dagens ret er chili con carne, og en delegation af frivillige har lige været ovre at købe stort ind, for der skal laves mad til 40. Tre kilo hakket oksekød og et uoverskueligt antal dåser med bønner og tomater.

I køkkenet går snakken stille og roligt, mens løg og gulerødder bliver hakket. Det er frivillige, som laver al maden, men når det er onsdag, er der en anden gruppe end de almindelige frivillige, som hjælper til med madlavningen. En gruppe af psykisk sårbare unge, hjælper nemlig også til.

Alma Joensen, der er frivillig på Insp! og kontaktperson for de psykisk sårbare, fortæller, at det er godt for de psykisk sårbare, at komme over på Insp! og hygge sig med at lave mad.

– I andre miljøer kan de unge her hurtigt blive stemplet med prædikatet »borger med psykisk diagnose.« Her kan de i stedet få lov til, at være den, de er, uden der er fokus på deres diagnose, siger Alma Joensen.

De psykisk sårbare unge, der kommer på Insp!, er glade for denne mulighed, og flere af dem fortæller, at de har fået det bedre på grund af deres gang på Insp!.

En af de unge er Michael Nielsen, som lider af paranoid skizofreni. Det et par år siden, han startede med at komme på Insp!, og på den tid har han mærket store forbedringer.

– Jeg fik en rolle i køkkenet i stedet for bare at sidde derhjemme og kigge ud i luften. Man kan vel næsten sige, at Insp! har givet mig indhold i livet, siger han.

Insp! fik for nylig bevilget 300.000 kroner af Roskilde Kommune til at udvikle arbejdet med de psykisk sårbare unge.

Læs mere i DAGBLADET Roskilde.