Efterskoleåret er blevet en del af de unges udvikling

Efterskolerne har gjort et stort indtryk hos mange unge, og antallet af elever stiger igen i år.

Unge tager på efterskole for at udvikle sig

Julie Dam har gået på Trællerupskolen siden 2013. Om lidt under tre måneder skal hun vinke farvel til den skole, hun altid har gået på, og sige goddag til et helt nyt liv på en helt ny skole om bare fem måneder. Foto: Mathilde Andrea Jørgensen

Af Mathilde Andrea Jørgensen, erhvervspraktikant

15-årig Julie Dam fra Gevninge skal på Idrætsefterskolen Klintsøgaard efter sommerferien.

– Grunden til jeg tager på efterskole er, fordi jeg vil gerne prøve noget nyt og få et nyt fællesskab. Jeg tager også på efterskole for at udvikle mig som person og som håndboldspiller. Det er ikke det faglige, jeg lægger vægt på, men mere på oplevelserne og venskaberne, siger hun.

– Mine forventninger er lidt blandet. Jeg håber på. det bliver sjovt, men jeg ved også, det bliver hårdt at skulle være på hele tiden, især i starten af efterskoleåret, men man vænner sig nok til det.

Blev en helt anden

23-årige Lucas Jørgensen fra Sengeløse var på Sydøstsjællands Efterskole og gik ud i 2016. Han har aldrig fortrudt det år.

Han har kunnet mærke, at det at gå på efterskole har gjort ham til et helt andet menneske.

– Jeg har bestemt kunnet mærke, at jeg udviklede mig rigtig meget socialt og som person. Jeg føler, jeg var et helt andet menneske, da jeg kom hjem, siger han.

Lucas Jørgensen fortæller også lidt om, hvorfor han tog på efterskole, og hvilke forventninger han havde til det år, der ændrede ham.

– Jeg tog på efterskole for at komme væk fra min normale hverdag. Jeg forventede intet fagligt af efterskolen, da det ikke var det, jeg gik op i. Jeg gik mere op i sporten, og det var nok også det, jeg var nervøs for. Jeg var nervøs for, om jeg ville klare mig godt nok sportsligt, da det jo var en idrætsefterskole, jeg gik på, siger han.

Fakta om efterskoler

Der går i alt 32.447 unge på en efterskole i skoleåret 22/23.

Der er 241 efterskoler i Danmark.

Landets største efterskole er Oure Efterskole på Fyn.

Kilde: Efterskolerne.dk

Holdning har ændret sig

Efterskole er et meget stort emne hos rigtig mange unge, og det fylder meget i unges liv, men det har ikke altid været sådan.

Efterskoler har også været et tabu, og rigtig mange har haft en stærk mening om efterskoler. I nogle år har man set helt anderledes på efterskoler. Folk syntes at det var en skole man sendte sine børn hen til, hvis barnet havde problemer, såsom skole-vanskeligheder.

Efterskolerne har ændret sig igennem mange år, og det har ikke altid været som det er i dag. Det startede helt tilbage i 1851, hvor den første efterskole blev grundlagt i Ryslinge på Fyn, eller ”højere bondeskole”, som man kaldte det dengang.

Gennem alle de år efterskoler har eksisterede, er de blevet mere og mere, som dem vi kender i dag. Og alle de efterskolelove, der er blevet vedtaget, har også haft en stor ændring igennem årene.

16-årige Mathilde Andrea Jørgensen går i 9. klasse på Viby Friskole og har været i erhvervspraktik på Roskilde-redaktionen i denne uge. Foto: Lars Ahn Pedersen

Skal selv på efterskole

Jeg tager også på efterskole efter sommerferien, på Glamsdalens idrætsefterskole som ligger på Fyn, og jeg glæder mig helt vildt.

De nye mennesker og de nye omgivelser bliver noget helt andet end det, jeg har været vant til i snart 10 år.

Jeg er spændt på at være væk hjemmefra, prøve at være mere selvstændig, og prøve at stå på egne ben.

Der kommer også til at være 100 procent fokus på håndbold, og det er nok også det, jeg lægger mest vægt på. Ikke så meget det faglige, men mere det sportslige.

Jeg vil gerne udvikle mig som person, men også som håndboldspiller.