De fandt en gammel vej, og det var lidt noget møg

De fandt en gammel vej, og det var lidt noget møg
Vejarbejdet på Møllevej i Jyllinge trækker ud, for der er fundet en gammel vej nede under den eksisterende. Foto: Lars Kimer
Vejarbejdet på Møllevej i Jyllinge trækker ud, for der er fundet en gammel vej nede under den eksisterende. Foto: Lars Kimer

Vejarbejdet på Møllevej i Jyllinge skulle efter planen stå færdig med udgangen af sommerferien. Men det kommer desværre ikke til at ske. Arbejdet forventes at blive omkring 14 dage forsinket.

Årsagen er, at man under ombygningen har fundet en rigtig dårligt bygget, gammel vej.

– Det viser sig, at man på den strækning, vi nu har arbejdet på, har bygget den gamle vej direkte oven på organisk materiale, hovedsagelig muldjord. Vejen under Møllevej er i øvrigt en makadamvej, en måde at bygge veje på, som man stoppede med i 60'erne i Danmark. Det organiske materiale er blødt materiale, og det kan føre til, at det, man bygger ovenpå, hurtigere går i stykker, forklarer projektleder Bjørn Mikkelsen fra Roskilde Kommune.

Hvad er nu det?

En makadamvej består typisk af skærver/sten, som bare er lagt lige oven på den eksisterende jordlag. Metoden kom til Danmark i 1870'erne.

– Ulempen er, at asfalt oven på sådan et lag vil revne hurtigere end, hvis asfalten lægges på den måde, vi bygger veje på i dag, siger Bjørn Mikkelsen.

Nogle steder er der fundet op til 1,2 meter dybe lag af organisk materiale under den eksisterende Møllevej, og alt dette har skullet køres væk.

– Det gør projektet lidt dyrere samtidig med, at det også forlænger arbejdet. Jeg vil tro, at vi kan være færdig i uge 33 eller 34, som det ser ud nu, siger han.

Resten af Møllevej

Den ukendte faktor er nemlig, hvad der bliver fundet på resten af den strækning, der arbejdes på.

– Vi er først lige begyndt at grave på indersiden af Lindegårdsvej, og der har vi også fundet organisk materiale, som vi skal have væk, siger projektlederen.

Da Bjørn Mikkelsen første gang så det organiske materiale, var han godt klar over, at det ville udsætte projektet.

– Vi kunne træde på det, og så begyndte jorden at gynge. Vores rådgiver anbefalede, at det kom væk, siger han.

Mangler et kryds

Nu hvor projektet er ved at være i mål, vil det betyde, at der er cykelsti på Møllevej fra stien mellem Opalvej og Præstemarksvej og ud til A6, på nær rundt om krydset ved Lindegårdsvej.

– Lige nu gør vi ikke noget ved krydset ved Lindegårdsvej. Det er sat til at blive lavet i en senere fase. Den bliver i øvrigt lidt tricky, for vi skal udvide vejen, og lige nord for Møllevej falder terrænet kraftigt ned til søen på Tømmergrunden, så der får vi en udfordring, siger Bjørn Mikkelsen.

Vejarbejdet på strækningen fra Lindegårdsvej og ud mod A6 er færdigt, og strækningen er allerede åben for trafik igen.