Billeder: Kom med på papegøjehotel

Foto: Kenn Thomsen, Louise Gregersen

Man hører tit om, at hunde, katte og kaniner bliver indleveret på et dyreinternat, når ejerne ikke kan have dem længere. Men hvad bliver der af papegøjerne, når ejerne bliver skilt, eller de ikke kan passe dem længere?

Mange af de uønskede papegøjer er endt på »Papegøjehotellet« hos Susen Warburg lidt udenfor Roskilde mellem Snoldelev og Tune. Her bor 54 forskellige papegøjer i ét stort voliere indrettet i en tidligere indendørs swimmingpool. Susen Warburg passer dem alle, som var de hendes børn. Det startede med to papegøjer, og ifølge Susen Warburg tog det for alvor om sig, da hun mistede sit job som journalist i 2010. Hendes hjerte banker for at hjælpe dyr. Derfor er papegøjerne heller ikke de eneste beboere på landejendommen.

I alt bor der 125 dyr hos Susen Warburg. Udover papegøjer er det både hunde, katte, æsler, ponyer, heste, skildpadder og grise. Mange af dyrene er kommet til Susen Warburg, fordi de enten var uønskede eller vanrøgtede af deres ejere. Ifølge Susen Warburg er flere af dem blevet stillet i papkasser eller tøjret til en pæl i hendes indkørsel.

– Jeg får lyst til at banke folk, når de ikke behandler deres dyr ordentligt. Jeg har altid haft en svaghed for dyr. Dyr kan ikke selv komme ud af de uheldige situationer, som mennesker ind i mellem sætter dem i, siger Susen Warburg.

Hun er meget afhængig af donationer og frivillige kræfter, da stedet fuldt ud er drevet privat. Ifølge Susen Warburg, betyder en god aftale med et nærliggende supermarked, at hun hver uge får leveret 200 kilo frugt og grønt, der fodrer dyrene. Udover det kommer støtten fra andre dyrevenner. Susen har oprettet en støtteforening for Papegøjehotellet, hvor det koster 100 kroner at være medlem. Her er lige over 60 medlemmer p.t. Men målet er at blive mange flere. Interessen for papegøjerne er ellers stor nok på Facebook. Her har Papegøjehotellet over 11.000 likes, men ifølge Susen Warburg er det svært at få den økonomiske støtte fra folk.

– Det er overvældende, at der er så mange likes, men de donerer desværre ikke rigtig noget. Det bedste ville være, hvis de meldte sig ind i støtteforeningen. Det ville betyde, at det kunne løbe rundt her. Som det er nu, skal jeg hele tiden være kreativ for at få råd til regninger, og det kan godt være hårdt, siger hun.

Efter de mange dyreværnssager, Susen Warburg har været vidne til, har hun et ganske simpelt råd til folk, der overvejer at anskaffe sig et dyr.

– Begynd at samle på kongeligt porcelæn i stedet for at få et kæledyr. De fleste har ikke tiden til et kæledyr, siger Susen Warburg.