Bibliotekarerne anbefaler: Årets bedste udgivelser

Bibliotekarerne anbefaler: Årets bedste udgivelser

Bibliotekarerne fra Roskilde Bibliotekerne har samlet de udgivelser, som har gjort størst indtryk på dem i 2022.

Årets roman: Bryan Washington – Memorial

Af Ann Luther Torp

En kærlighedsfortælling på tværs af jordkloden. Benson og Mike bor i Houston og har været kærester i nogle år. Da Mike rejser til Japan for at tage sig af sin syge far, skal Benson agere vært for Mikes mor, der netop er ankommet. Fortællersynsvinklen skifter mellem Benson og Mike, mens de hver især lever deres liv langt fra hinanden og overvejer, om de fortsat skal være sammen.

Romanen handler ikke kun om parforhold, men også om hvordan familier kan rumme både store svigt, men også stor kærlighed. Velskrevet roman, der også tackler problemer i det amerikanske samfund.

Find bogen her.

Årets tegneserie: José-Luis Munuera – Bartleby, skriveren – en historie fra Wall Street

Af Lasse Kristian Jensen

Vi var kun et par måneder inde i 2022, da årets tegneserie udkom, og det var også sidste gang, jeg så den hjemme på hylderne, for folk har tilsyneladende godt luret, hvor fantastisk en fortælling det er. José-Luis Munuera (kendt fra bl.a. Splint & co. og Familien Campbell) har formået at omsætte en litterær sværvægter til en tankevækkende tegneserie, der føles både frisk og aktuel, selv her halvandet hundrede år efter det oprindelige forlæg af Herman Melville.

Find tegneserien her.

Årets børnebog: Adam Allsuch Boardman – UFO – Flyvende tallerkener gennem historien

Af René Toft

UFO er en eminent fagbog, der med et stilsikkert grafisk design tager sin læser med på en rejse gennem UFOens historie fra oldtiden til nu. Der er masser af fakta og flotte billeder undervejs, altid overskueligt forklaret og det behandler sit emne med respekt. Den fortæller kort og præcist hvad der er sket, hvad folk så, hvad de troede og også hvis det siden er blevet modbevist. En fantastisk bog jeg ville ønske havde haft, da jeg var knægt. Anbefales fra 9 år.

Find bogen her.

Årets ungdomsbog: Jennifer Lynn Barnes – The inheritance games – arvingerne

Af Pia Petersen

Averys liv ændrer sig kolossalt, da hun bliver nævnt i multimilliardæren Tobias Hawthornes testamente. Til alles forbløffelse, også sin egen, arver hun hovedparten af hans store formue på den betingelse, at hun skal bo i Hawthorne House i et helt år. Samtidig har hun ikke lov til at smide hans bitre familie ud.

Tobias Hawthorne elskede gåder, spor og spil. Men er denne uforudsete arv også en del af et spil? Og vil Avery finde ud af om hun er en af deltagerne i spillet eller måske bare en af brikkerne?

Find bogen her.

Årets album: Weyes Blood – And in the Darkness, Hearts Aglow

Af Ulla Hoberg Lyhne

Femte album fra Natalie Mering, aka Weyes Blood, er en flot omgang pompøs barok-pop. Sange båret af guitar og klaver med en lyd af Californien i 70’erne, vinden i ryggen og den uendelige highway forude.

Weyes Blood synger om isolation, kærlighed og håb Sangene er rigt instrumenteret og Merings stemme fyldig og klar. ”And in the darkness, hearts aglow” er anden del af en trilogi, som startede med ”Titanic Rising” i 2019.

Det er muligt at opleve Weyes Blood live til foråret, når hun spiller i Vega i København onsdag 1. marts 2023.

Find albummet her.