Årets Forskerspire blev også Årets Unge Forsker

Det blev alle gode gange to for 19-årige Konrad Basse Fisker fra Roskilde, som nu kan kalde sig både Årets Forskerspire og Årets Unge Forsker.

For tre måneder siden vandt 19-årige Konrad Basse Fisker fra Roskilde prisen som Årets Forskerspire i i kategorien naturvidenskab, og tirsdag blev han så også kronet som Årets Unge Forsker, da han vandt hovedprisen ved årets finale i Øksnehallen i København.

Konrad Basse Fisker går i 3. g. på Roskilde Katedralskole, og hans vinderprojekt går ud på at brødføde de mennesker, som sendes på missioner til Mars ved at ændre på generne i spiselige alger, så de beskyttes mod planetens skadelige stråler.

Konkret vil Konrad Basse Fisker indsætte et gen fra det millimeterstore bjørnedyr i en alge, så den bliver modstandsdygtig over for stråling. Bjørnedyret er kendt for at være usædvanlig hårdfør, og man har blandt andet fundet levende bjørnedyr i 10.000 år gammel permafrost.

Og det var netop bjørnedyrets hårdførhed kombineret med algens store næringsindhold, der ledte den unge gymnasieelev på sporet i retning mod menneskets overlevelse på Mars.

– I modsætning til kartofler og majs rummer alger også eksempelvis omega 3-fedtsyrer, som vi normalt får fra fisk. Men faktisk får mange fisk omega-3 ved at spise alger, fortæller Konrad Basse Fisker.

19-årige Konrad Basse Fisker fra Roskilde har vundet hovedprisen i finalen i Årets Unge Forsker. Tidligere i år vandt han også Årets Forskerspire i kategorien naturvidenskab. Foto: Jakob Vind, Unge Forskere

Juryen siger i sin begrundelse, at opdagelsen rækker ud over den verden, vi kender.

”Projektet har et kæmpe potentiale med sin innovative tilgang til en relevant samfundsproblemstilling for fremtiden. Vi håber derfor, at vinderen vil kunne bruge prisen til at føre projektet videre til stjernerne og sikre vores overlevelse og madproduktion i rummet,” skriver juryen.

Som vinder af prisen som årets unge forsker i kategorien life science samt i hovedrækken for gymnasieelever modtager Konrad Basse Fisker sammenlagt 25.000 kroner, ligesom han kan se frem til at skulle deltage i internationale konkurrencer. I forvejen har han fået 20.000 kroner i præmie for Årets Forskerspire-prisen.

Så det kan godt betale sig at følge med i timerne!

Konrad Basse Fisker på scenen sammen med vinderen af juniorkonkurrencen, Mimi Nielsen fra 9. klasse på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. De fik overrakt priserne af forperson for Unge Forskere, Anja C. Andersen, professor ved Niels Bohr Instituttet. Foto: Jakob Vind, Unge Forskere

I alt 168 unge i alderen 10-20 år deltog i det store videnskabstræf Science Expo i Øksnehallen i København, som blev afsluttet med Unge Forskere-finalen.

Prins Joachim er protektor for Unge Forskere. Professor ved Niels Bohr Instituttet, Anja C. Andersen, er forperson for Unge Forskere.