67 år på samme arbejdsplads

Svend-Erik arbejder videre: Har været 67 år på samme arbejdsplads

81-årige Svend-Erik Rasmussen startede som arbejdsdreng hos HK Auto som 13-årig.

Måske har verden endnu ikke opfundet udmærkelser til medarbejdere, der har holdt ud på samme arbejdsplads gennem 67 år. For der kan vitterligt ikke være mange af dem derude. Men 81-årige Svend-Erik Rasmussen runder 1. april endnu et år hos HK Auto på Gammel Vindingevej 35. Han startede i 1956 som 13-årig på stedet, der dengang var ejet af ophuggeren Gerner Kristiansen, som egentlig var udlært bager.

– Jeg var lige kommet ud af skolen i Vindinge, og startede så som arbejdsdreng. Jeg skulle bare hjælpe med at rydde op, men så blev jeg hængende, og flyttede ind på værelset bag værkstedet, fortæller ophuggeren.

Sjællands største

Da Gerner Kristiansen senere købte en gård og flyttede, avancerede Svend-Erik Rasmussen til at bo i huset, der hører til virksomheden på Gammel Vindingevej. Det var før brandstationen fandtes, og området, der hørte under HK Auto var fyldt med tusindvis af skrottede biler. Dengang var ophuggeren Sjællands største. I dag kan man vel roligt sige, at HK Auto fremstår ret uprætentiøst – men der kommer stadig nogle hundrede biler igennem virksomheden om året.

Svend-Erik Rasmussen har boet på adressen i betydelige dele af sit liv.

I audiens hos majestæten

Den nuværende ejer i familieforetagendet hedder Helge Gerner Etrup Kristiansen. Han blev født på adressen, og overtog firmaet efter sin far i 2015. Ved den lejlighed skulle Svend-Erik Rasmussen egentlig være gået på pension.

– Men Helge spurgte, om jeg ville blive hængende, og han har ikke fyret mig endnu, smiler den gamle ophugger, der kom til audiens hos Dronning Margrethe, da han havde været hos HK Auto i 50 år.

Han fik en lang snak med majestæten, og fik en medalje med hjem, men den er desværre siden blevet stjålet under et indbrud.

Arbejde for livet

Efter 67 år udfører Svend-Erik Rasmussen stadig det arbejde, han har gjort hele sit liv, selv om det dog er blevet mindre fysisk krævende, end det har været. Han afmonterer dæk, airbag, katalysator og batteri samt tømmer for benzin, olie og airconvæske. Aluminium kan sælges videre, og det samme kan metaller som platin og palladium fra katalysatorerne. Når bilen er skrællet, kører han den til Stena, som tager sig af resten.

– Jeg har flere venner, der døde, efter de holdt op med at arbejde, og det vil jeg ikke risikere, smiler den 81-årige.

Området for den nuværende brandstation på Gammel Vindingevej var i sin tid fyldt af tusindvis af skrottede biler.