Støver gammel klassiker af: Åbner landets første rendyrkede tartelet-restaurant

Den har aldrig været væk, men nu kommer den for alvor tilbage i rampelyset. Tarteletten er den altoverskyggende stjerne i ny familierestaurant i Rødovre Centrum, hvor underholdning og mundrette tarteletter skal give gæsterne et helle fra hverdagens trummerum.

For to år siden var Oskar Herrik Nielsen annoncedirektør på Altinget. Nu fører han drømmen om en tartelet-restaurant ud i livet

For to år siden var Oskar Herrik Nielsen annoncedirektør på Altinget. Nu fører han drømmen om en tartelet-restaurant ud i livet

Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Nogen ta'r det tungt – andre tarteletter.

Ja, hvad er mere oplagt end en god gammel tartelet-joke til en historie, hvor den klassiske spise er i fokus.

Og tarteletten er i den grad i centrum i den nyåbnede restaurant Tartel i Rødovre Centrum. Faktisk er der ikke andet spiseligt på menukortet, men til gengæld kan gæsterne også se frem til at blive mætte på gode oplevelser og underholdning fra syngende tjenere. Tartel er nemlig ikke som restauranter er flest. Den nye børnevenlige familierestaurant er på mange måder helt sin egen.

Det er mere end syv år siden, at 29-årige Oskar Herrik Nielsen fik idéen til restaurantkonceptet, der så vidt vides ikke tidligere er set på hjemlige breddegrader.

Med syngende medarbejdere, en stor bage-karrusel og tarteletsovs i lange baner, er det Oskar Herrik Nielsens ambition at den gamle klassiker skal blive en hverdagsfavorit.

”Det er en ældgammel spise, som jeg vil forsøge at løfte op og gøre moderne på en sjov måde. Det er hård konkurrence at konceptualisere en gammel ret, som alle kender fordi deres mormor eller bedstefar har haft en god opskrift. jeg håber, at vi bare kan lave en opskrift der er halv så god, og hvis jeg ikke kan lave en tartelet, som mormor lavede den, så kan jeg i hvert fald lave en tartel. For en tartel er en moderne udgave af tarteletten. Den kan spises i hånden og på farten. Den er helt sin egen,” fortæller Oskar Herrik Nielsen, da han viser Lokal Nyt rundt i den nye restaurant.

Tartel slår dørene op i Rotunden i Rødovre Centrum i løbet af den kommende uge Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Underholdning og bage-karrusel

Der er smæk på farverne og bogstaveligt talt sød musik i luften. Stedets medarbejdere har alle en fælles kærlighed for sang og musik, og det kommer restaurantgæsterne til at opleve på helt nært hold. Midt i restaurantens hjerte er der placeret en stor karrusel, hvor gyngeheste er skiftet ud med bagemaskiner, der tre gange dagligt spytter friskbagt tartel-skaller ud.

”Vi kalder det selv for tartel-bageriet og det er vitterligt hjertet i restauranten. Når jeg er ude og spise med min kæreste, kan jeg godt lide at sidde tæt på køkkenet, så jeg kan følge lidt med i processen. Det er noget fascinerende ved at se tilblivelsen af maden,” fortæller den nybagte restauratør.

Det er medarbejderne der bager skallerne og fra en stol i karrusellen vil de samtidig underholde gæsterne under bagningen.

”Det er et forsøg på at forene musik og underholdende elementer med den gode mad. Det er en skør idé, og jeg ved ikke om folk vil løbe skrigende bort. Jeg håber selvfølgelig, at mange vil synes det er spændende og derfor kigger ind. Vi skal i starten finde den rette balance, for det skal ikke være sådan, at man som gæst ikke kan træde ind ad døren uden at være en del af et show,” fortæller Oskar Herrik Nielsen, der tidligere på året afviklede auditions og bootscamp for potentielle medarbejdere, der havde mod på et lidt anderledes job.

”I en tid hvor alle taler om, at det er svært at rekruttere i vores branche, har jeg oplevet noget nær det modsatte. Vi har fået mange ansøgninger fra dygtige unge mennesker, der alle kan lide at synge og optræde. Kapelmester Henrik Krogsgaard står for hele vores underholdningsdel, og rødovreborgerne kan virkelig glæde sig. Vores medarbejdere eller ’tartellers’, som de hedder, er virkelig dygtige,” siger Oskar Herrik Nielsen.

Musik og underholdning bliver en del af madoplevelsen hos Tartel i Rødovre Centrum Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Annoncedirektøren der skiftede spor

29-årige Oskar Herrik Nielsen er vokset op på Nørrebro og vidste meget lidt om Rødovre, inden han fik øjnene op for, at drømmen om en tartelet-restaurant kunne tage sin begyndelse i Rødovre Centrum. Han er ikke uddannet kok. Faktisk har han kun papirer på, at han har færdiggjort en 10. klasse. Oskar Herrik Nielsen er dog langt fra et ubeskrevet blad i dansk erhvervsliv. Han har været selvstændig hele sit liv og inden han kastede sig over forretningsidéen om at støve tarteletten af, beskæftigede han sig med egne ord med noget mere kedeligt.

For syv år siden stiftede han reklamebureauet Nichehuset, der senere blev opkøbt af det politiske medie Altinget, hvor han i 2020 varetog rollen som annoncedirektør.

”Da min virksomhed blev opkøbt, fulgte der lidt penge med, og salget gjorde det muligt at realisere drømmen om at lave en rendyrket tartelet-restaurant. Jeg har brugt de sidste to år på at forfine idéen og lave den perfekte tarteletsovs i samarbejde med kokke. Jeg har smagt til og smagt til, så åbningen af Tartel er kulminationen på flere års hårdt arbejde,” siger Oskar, inden han fortæller, at mange af hans venner stadigvæk har svært ved at forstå, hvad der helt præcist er op og ned, når han med entusiasme forklarer om tartelet-eventyret.

”Jeg har generelt mødt stor opbakning fra venner og familie, men der er da også flere der har rystet lidt på hovedet,” siger Oskar med et smil, inden han svarer på, hvorfor det lige blev tarteletten han ville genopfinde på ny.

”Jeg har i flere år hørt venner og familier fortælle de samme historier om, at deres kantineordninger på arbejdet tider er til den kedelige side, men når der en sjælden gang i mellem kommer tarteletter på bordet, så er der kø ved buffeten. Der er et eller andet ved tarteletten og den historie har jeg hørt så mange gange, at jeg måtte undersøge det nærmere,” siger Oskar Herrik Nielsen.

Fast food er ikke et skældsord

Står det til restauratøren, bliver hans nye tartels noget som kunderne både tager med hjem, spiser i restauranten eller på farten.

”Det er god fast food og for mig er fast food ikke et skældsord. Der bliver talt meget om slow cooking, og man kan helt sikkert godt finde andre steder, hvor der er færre kalorier i maden end hos os, hvis man går op i den slags, men hos os tæller vi ikke kalorier, men gode stunder,” siger Oskar Herrik Nielsen.

Tartel slår dørene op i Rotunden i Rødovre Centrum i løbet af den kommende uge, og på menuen kan gæsterne blandt andet vælge en tartelet med skaldyr, klassisk hønsekødsfyld, en rendyrket vegetarisk udgave og to dessert-tartels.

”Det er god fast food og for mig er fast food ikke et skældsord. Der bliver talt meget om slow cooking, og man kan helt sikkert godt finde andre steder, hvor der er færre kalorier i maden end hos os, hvis man går op i den slags, men hos os tæller vi ikke kalorier, men gode stunder,” siger restauratør Oskar Herrik Nielsen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen