Af Flemming Lunde Østergaard Hansen, formand for Børne- og Skoleudvalget (A)
Jeg er helt enig med statsministeren i, at vi skal vise vores unge, at vi tror på dem, at vi vil dem, og at vi behøver dem.
Familien og vennerne er helt afgørende for unge. Det samme er fritidslivet. Som kommune kan vi med gode dagtilbud, skoler og rammer for fritidsaktiviteter gøre vores. Heldigvis er langt hovedparten af alle unge i Rødovre godt i gang, og lever et rigt ungdomsliv med de op- og nedture som hører med. En mindre gruppe unge har brug for en særlig støttende hånd.
I Rødovre er det målet, at alle unge er i uddannelse eller job. En målrettet indsats, og gode økonomiske konjunkturer, har medført en nedgang i antallet af unge på offentlig forsørgelse. Ved udgangen af 2021 omfattede gruppen blot 0,6 procent af unge i Rødovre. Det er både under landsgennemsnittet og gennemsnittet blandt kommuner på Vestegnen.
Et andet mål er at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. En erhvervsuddannelse er for mange unge det helt rette uddannelsesvalg, men desværre står uddannelsen for mange i skyggen af det almene gymnasium. Derfor kræver det en ekstra indsats at få flere unge (og deres forældre) til at få øje på kvaliteten og mulighederne i mere praktiske uddannelser. Vi vil som samfund desuden få massive problemer, hvis vi ikke fremover har tilstrækkelige tømrere, murere, VVS´ere, elektrikere osv.
Heldigvis er vi også ift. flere unge på erhvervsuddannelser på rette vej i Rødovre. I 2021 var antallet af unge, der efter 9. eller 10. klasse søgte ind på en erhvervsuddannelse 15,2 procent. På landsplan var tallet til sammenligning 19,9 procent. I 2022 er tallet 21,1 procent i Rødovre og 20 procent på landsplan. Der er således sket en markant positiv stigning lokalt hos os.
I 2023 skal vi i Rødovre fortsætte det gode arbejde med at få alle unge godt på vej. Som statsministeren rigtigt sagde i nytårstalen: Vigtigere opgave får vi voksne aldrig.
