Ældre Sagen opretter nu samtalegrupper for pårørende til demente borgere i Ringsted.
Det sker i trods.
Det nye tilbud skal ses som en reaktion på, at Ringsted Kommune i øjeblikket er uden specialuddannede demenskonsulenter, efter en blev fyret og en anden sagde sit job op for nylig.
– Vi gør det, fordi der nu ikke længere er et kommunalt tilbud til de pårørende, fortæller Arne Mielcke, som er en af de frivillige fra Ældre Sagen i Ringsted, der står bag det nye tilbud.
Som DAGBLADET tidligere har beskrevet, har Ældre Sagen fået flere henvendelser fra utrygge pårørende til demente, som pludselig mistede de kommunale demenskonsulenter. Konsulenterne var de pårørendes indgang til at få hjælp i den svære situation, det kan være at leve sammen med en, der lider af demens.
Aner ikke hvor de skal gå hen
81-årige Lis Andersen, som er hustru til en mand med demens, stod for eksempel frem i avisen og fortalte, at hun nu var “Lis alene i verden”.
– De aner ikke, hvor de skal gå hen, og derfor kontakter de os, fordi de er i vildrede. Vi ved ikke en pind om, hvad kommunen har tænkt sig at gøre, siger Arne Mielcke.
Demensgruppen under Ældre Sagen i Ringsted har de seneste uger arbejdet intenst på at oprette de nye samtalegrupper. Der har været holdt møder med demenskonsulenter fra Ældre Sagens hovedkontor, og nu er den lokale afdeling klar til at spænde et sikkerhedsnet ud under de sårbare pårørende.
– Det er vores initiativ i trods, fordi kommunen har nedlagt pårørendegrupperne. De kan ikke være det bekendt over for de stakkels arme mennesker. Nu prøver vi virkelig at gøre, hvad vi kan, siger Arne Mielcke.
20. marts mødes den første samtalegruppe, og dagen efter er der endnu en gruppe, der mødes. Der er plads til i alt 10 pårørende, oplyser Arne Mielcke.
– De er meget, meget glade for vores initiativ, siger han.
Hvad sker der?
Ældre Sagen, Ringsted etablerer nu to samtalegrupper til 10 pårørende til borgere med demens.
Der vil være tale om delvist lukkede grupper, hvor en gruppe mødes om formiddag, og en anden gruppe mødes om eftermiddagen.
Grupperne mødes fire gange med 14 dages mellemrum, derefter en gang om måneden, ligeledes fire gange. Bliver der behov for flere grupper, skal der minimum være fem deltagere, ellers vil der blive oprettet ventelister.
Efter et aftalt antal forløb med en coach bliver grupperne selvkørende med mulighed for støtte fra Ældre Sagens demenscoach. Man behøver ikke være medlem af Ældre Sagen for at være med.
Ældre Sagen skriver, at der i grupperne er plads til at tale om de svære følelser, og at det hjælper at høre om andres erfaringer og fortælle om sine egne. Ved at lytte til andre pårørende og selv fortælle forstår man sig selv bedre og føler sig mindre alene.
Mandag den 20. marts 2023 vil det første hold mødes kl. 10.30 til 12.30.
Tirsdag den 21. marts 2023 vil det andet hold mødes kl. 16.00 til 18.00.
Vil du vide mere om disse pårørendegrupper, er du velkommen til at kontakte demensgruppen: Marianne Haslund på 6016 6675, Karina Sparrewath på 6094 7786 eller Arne Mielcke på 4092 4060
Søger ny demenskonsulent
De nye samtalegrupper opstår samtidig med, at Ringsted Kommune netop har offentliggjort et jobopslag, hvor kommunen søger en ny demenskonsulent.
Stillingen forventes besat 1. maj, fremgår det af opslaget på Ringsted Kommunes hjemmeside.
Selv om Ældre Sagen ser frem til, at der igen bliver ansat en regulær specialuddannet demenskonsulent, er Arne Mielcke stadig ikke imponeret over kommunen.
– Det er ganske udmærket, men det skulle jo have været sat i gang tidligere. Det er, som om der skulle et stormvejr i medierne til, før der kom til at ske noget. Det er alt for sent, siger han med henvisning til, at kommunens pårørendegrupper er lukket ned, og at der nu er flere måneder uden specialuddannede demenskoordinatorer.
Centerchef i Ringsted Kommunes Social- og Sundhedscenter, Alice Morsbøl, har tidligere oplyst til DAGBLADET, at der fortsat er demensfaglige medarbejdere og visitatorer i kommunen, og at området står over for en reorganisering.
– Selvfølgelig
Formanden for Social-, Ældre og Sundhedsudvalget, Benny Christensen (S), har på vegne af udvalget bekræftet, at kommunen “selvfølgelig fortsat skal have “demenskoordinator med særlig demensfaglig uddannelse.”
I et læserbrev skrev han blandt andet:
“Ringsted Kommune arbejder på at ændre organiseringen af demensområdet, så vi får en mere robust og fagligt stærkere indsat. Vi vil have en medarbejder med grunduddannelse som sygeplejerske eller terapeut og en demensfaglig overbygning. Vi vil knytte demenskoordinatorfunktionen til Plejecenter Solbakken, som er vores demensfaglige spydspids, med mange dygtige medarbejdere, der i forvejen har stærk demensfaglig viden og erfaring”.
Også borgmester Henrik Hvidesten (V) maner til ro.
– Vi er ikke ved at afvikle demensindsatsen. Tværtimod får vi en styrket indsats, når stillingen er besat, siger han til DAGBLADET.
