Tirsdag bød på tidsrejse

Lidt over en snes mennesker drog tirsdag ud på en tidsrejse, der blandt andet tog dem tilbage til dengang, hvor bondekoner skjulte varer under skørterne for at snyde datidens skattefar.

Ved Sct. Bendts Kirke tog turen sit udgangspunkt, da de 23 mennesker her mødtes med Lene Hadsbjerg, der er museumsinspektør på Museum Vestsjælland.

Ringsted er vokset op omkring middelalderkirken, og derfor var stedet et velvalgt mødested for dem, der ville med på byvandring i byens gader og stræder.

I høj eftermiddagssol fulgte de fremmødte i hælene på museumsinspektøren, der startede med at fortælle om kirken og Ringsted Rådhus.

Hvor Valdemar den Store fik opført Sct. Bendts Kirke for at hædre sin afdøde far, så var rådhuset, der blev indviet i 1937, stedet, hvor man som noget ganske nyt kunne opleve kontorstole med hjul under. Hver ting til sin tid.

kjolevisitation

Nutidens trafik måtte pænt holde tilbage, da byvandringen bevægede sig videre ned ad Sct. Bendtsgade og de Mahlerske huse.

De moderne køretøjer kunne så give lidt i igen i kraft af høj trafikstøj, hvilket blandt andet formåede at sabotere dele af Lene Hadsbjergs fortælling om, hvordan det gamle røde hus engang var toldbod.

Indtil 1851 måtte man som rejsende fra landet stoppe ved boden og betale afgift for indførelse af visse varer til købstaden. For at undgå udgiften blev handelsvarer skjult i datidens store dameskørter, men en krops- og kjolevisitation afslørede flere gange det gamle trick.

– Flere af bondekonerne tabte adskillige kilo, når de havde været derinde, siger Lene Hadsbjerg.

Spedalske i gaden

Turen gennem fortiden fortsatte til Hotel Postgården, gik videre til fortovet foran Fætter BR i Nørregade, hvor der engang lå et spedalskhospital. I Agerssteds Købmandsgård stod tiden stille som på et frilandsmuseum. Her kunne byvandrerne se, hvordan de gamle bygninger, hvor Frederik Agersted og senere Jens Skou drev købmand, stod og fortsatte sit forfald i stilhed.

Efter en time var det slut, men på www.historienshus.ringsted.dk kan man se, hvornår museumsinspektør Lene Hadsbjerg atter drager på en guidet gåtur i fortidens Ringsted.

morten