Der var fuldkommen stilhed i Tingstedet på Torvet lørdag eftermiddag, efter Ali Najei havde sluttet sin beretning om at overleve i en barsk verden.
RUF havde inviteret Ali Najei til Ringsted, hvor han fortalte om livet på kanten og det kriminelle miljø, som han en gang var en del af, men som han er kommet ud af.
– Vi kan ikke løbe fra, at jeg er en minoritet i Danmark, og jeg har altid følt mig som en minoritet, fortæller Ali Najei indledningsvis.
Han er født i Vollsmose og opvokset i Københavns Nordvestkvarter, hvor hans far havde en grønthandler. Forældrene er flygtninge fra Mellemøsten.
– I det hjem har vi hård kærlighed. Det er en tradition, der følger med fra Libanon, forklarer Ali Najei.
Hård kærlighed vil sige, at børnene blev slået og bagefter fik de kærlighed.
– I Europa ser man det som vold, men i Iran opfatter man det som kærlighed, uddyber Ali Najei.
Når man er barn, synes man ikke, det er forkert, og det skabte forvirring i en lille drengs hoved, da han kom i børnehave, hvor det ikke var tilladt at slå. Videre i folkeskolen behandlede Ali Najei de andre, som hans far havde behandlet ham. Hvis ikke de andre gjorde, som Ali sagde, så slog han.
Kiggede ned på ham
Tidligt oplevede Ali Najei, at lærerne kiggede ned på ham, når han blev sendt på kontoret. Enkelte lærere prøvede at hjælpe ham, men uden held. Ali Najei nåede at gå på 10 folkeskoler, inden han fik sin 10. klasse.
Hjemme var der store forventninger til, at Ali Najei skulle være som sin storebror og have en god uddannelse, helst ingeniør eller læge. Det var svært at være lillebror til en, der var rigtig klog.

I skolen blev Ali Najei altid venner med de sorte får i klassen og var altid sammen med de ældre.
Ali begyndte at få en opmærksomhed, som de andre ikke fik. Det var ikke for det positive. Han traf nogle valg, ud fra de omstændigheder han havde.
De stramninger, der skete fra politisk hold, var også med til at præge Ali Najei i den retning, han havde taget. Han fik opbygget et had til samfundet.
– Ingen gav en fuck for mig, hvorfor skulle jeg give en fuck for andre, spurgte Ali Najei.
Til trods for sine kun 27 år, så har Ali Najeii tilbragt sammenlagt otte år i fængsel. I en ung alder blev han introduceret til fængselsmiljøet, et miljø, han ikke skulle have været introduceret til. Han røg ind og ud af fængslet, og kriminaliteten blev grovere hen ad vejen.
Han husker suset fra den første knallert, han stjal, og senere blev det biler. Han endte med at sælge hash i bandemiljøet, stjæle og begå røverier.
Voldsom bandekrig
Tingene kulminerede for Ali Najei i 2016, hvor han var en del af Danmarks største bandekrige i København med over 50 dræbte. Han blev anholdt og sigtet for drabsforsøg med udsigt til otte år bag tremmer. Hans storebror og to småbrødre røg også ind og en fjerde bror var efterlyst.
Da Ali Najei samtidig fik at vide, at hans lillebror var blevet skudt seks gange på klods hold, gik alting i stå for Ali.
– Jeg blev som et dyr, beskriver Ali Najei.
Vendepunktet for ham kom, da en frivillig i Kriminalforsorgen kom i fængslet for at coache ham. På trods af hans truende adfærd trykkede hun ikke på alarmen, men mødte ham i det, han var i. Hun skabte en strategi og tryghed for Ali.

Hun gav ham Kenn Follets bog "Jordens søjler" og bad ham læse den. Handlingen foregår i 1100-tallet og alting handler om magt, status og penge. Det gør det stadig den dag i dag.
– Da jeg forstod og knækkede koden i det, kunne jeg dyrke bevidstheden i mig selv, fortæller Ali Najei.
Men det var ikke let at komme ud af det kriminelle miljø. Han begyndte at dyrke kampsport og styrketræning. I dag er hjælper han andre unge.
– I dag er jeg selv den person, som jeg manglede, da jeg var yngre, siger Ali Najei.
Han kan i dag blandt andet skrive iværksætter, forfatter, skuespiller og musikmanager på sit CV. Han er også foredragsholder, og håber han kan gøre en forskel.
Bogudgivelse
6. februar udkommer Ali Najeis bog "Overlev", som handler om håb.
– Bogen er mit største livsværk. En klassisk historie, hvor man skal lære at lytte for at forstå andre, siger Ali Najei.
Og det var helt tydeligt, at han med sin barske beretning fik sat gang i tankerne hos publikum i lørdags. Efter stilheden kom spørgsmålene.
Ali Najei er indbegrebet af en mønsterbryder og et klart eksempel på, at det aldrig er for sent at begynde på et nyt kapitel.
