Tag en filmtur tilbage til 1899

Foto: Anders Petri

Keder du dig i nytårsdagene? Så kan dagene for eksempel bruges på at rejse tilbage i tiden og opleve Ringsted, som byen var engang. Eller resten af Danmark for den sags skyld.

På www.danmarkpaafilm.dk kan man rejse så langt tilbage som til 1899. Det skriver DAGBLADET Ringsted.

Eller 1919. Her besøgte kong Christian X Ringsted. Det Danske Filminstitut har lagt en seks minutters lang film fra besøget op på hjemmesiden.

– Det handler jo om, at vi har hele den her kæmpe filmarv liggende ude i vores filmarkiv, og vi vil bare gerne have det derud, hvor det giver mening, siger Lisbeth Richter Larsen, der er redaktør for Danmark på Film, til DAGBLADET.

Lige nu er der 14 klip og film med Ringsted i fokus, mens der i alt er 2072 klip og film fra hele Rigsfællesskabet.

Der er nemlig ikke kun film fra Danmark, men også fra Færøerne, Island og Grønland, der ligger på hjemmesiden.

Film og klip strækker sig fra 1899 til 1995, og rummer alt fra Jørgen Leths dokumentarfilm til nøgne gymnaster, der gør øvelser i forskningens tjeneste.

Hovedparten af de mange film og filmklip er dog reportageoptagelser fra forskellige begivenheder i de danske byer.

Fra Ringsted er der eksempelvis klip fra Den Midtsjællandske Udstilling i 1926, Høstoptog i 1920 og Schalburgkorpsets kaserne i 1944.

Lisbeth Richter Larsen tror, at de gamle klip kan bringe generationer sammen.

– Jeg tror, at det, der kan være rigtig fint ved at sidde og se film på Danmark på Film sitet, er, at det kan skabe nogle samtaler mellem mennesker måske henover generationer. Altså at bedsteforældrene kan sidde og vise, at sådan her så der ud i min by, da jeg var barn, og så få nogle samtaler om, hvordan var den tid, og hvad var det for et liv, håber fortæller Lisbeth Richter Larsen.