
Seneste meningsmåling fra Epinion sender Dansk Folkeparti ned på 6,6 procent (-2,1 pct.). Men flere sjællandske DF'ere afviser, at uro i toppen har betydning.
Det murrer i Dansk Folkeparti, hvor næstformand Morten Messerschmidt ser frem til at få formandsposten, en bog fyldt med anonyme insidekilder har afsløret kupplaner og formand Kristian Thuelsen Dahl i sidste weekend slog en streg over partiets koordinationsudvalg.
Efter partiets hovedbestyrelsesmøde nedlagde Thuelsen Dahl det magtfulde udvalg, hvor alle de væsentlige beslutninger om partiets politiske kurs er blevet truffet i mere end otte år.
Ud røg partistifter Pia Kjærsgaard, der på det seneste åbnet har udtrykt skuffelse over Thulesen Dahls lederskab i det kriseramte parti.
Søren Espersen og Peter Kofoed mistede også formel indflydelse, da de hverken sidder i gruppebestyrelsen eller partiets hovedbestyrelse.
Fakta
Spørgsmålet er, kan partiet nå at rette skuden op, inden kommunal- og regionsrådsvalget om et år.
De DF'ere avisen har talt med holder snuden i sporet.
– Jeg udtaler mig aldrig om partiets interne forhold, jeg udtaler mig kun om sundhedspolitik, lyder det bestemt fra sundhedsordfører Liselott Blixt, der også er byrådsmedlem i Greve.
Her går hun i øjeblikket og overvejer, om hun skal tage imod opfordringerne til at genopstille.
– Jeg tror, vi kan få et godt kommunalvalg. Vi har altid været under landsgennemsnittet i kommunalvalget, men vi arbejder jo for de enkelte kommuner.
Finansordfører René Christensen, der også er byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune, mærker intet til krise.
– Næ, det er ikke noget, der påvirker mig i min politiske hverdag, jeg passer mine ting, siger René Christensen og tilføjer:
– Når jeg færdes hjemme, spørger folk mig om lokale sager. Jeg tror egentlig ikke, at det landspolitiske smitter ret meget af på kommunalpolitikken.
Kommunal DF-flugt
René Christensen er med i en af de mange kommunale DF-grupper, som er blevet betragteligt mindre i løbet af denne valgperiode. To af partiets seks byrådsmedlemmer har forladt DF til fordel for Venstre.
Også i Vordingborg har to kommunalpolitikere (ud af tre) skiftet parti. Heino Hahn og John Pawlik rettede en direkte kritik af partiet på Christiansborg, da de skiftede til Nye Borgerlige. I Næstved er der slet ingen DF'ere tilbage i byrådet, Ghita Nelander er gået til Nye Borgerlige og Niels Kelberg har forladt politik, og hans afløser Thomas Palmskov er blevet konservativ.
Tina-Mia Eriksen fra Ringsted har forladt Dansk Folkeparti til fordel for De Konservative, og Henrik Kjølby i Sorø er gået til Venstre.
På landsplan har Dansk Folkeparti nu mistet 27 ud de 223 kommunalbestyrelsesmedlemmer, de fik ved kommunalvalget i 2017.
Vælgernes gunst eller dom
Men Julie Jacobsen, der både er regionsrådsmedlem i Region Sjælland og byrådsmedlem i Odsherred, kunne slet ikke finde på at forlade partiet.
– Jeg har slet ikke overvejet at gå, som nogle af mine kolleger har. Situationen på Christiansborg påvirker ikke os, jeg passer mit arbejde, siger Julie Jacobsen, der dog har de ringe meningsmålinger i baghovedet, når kommunal- og regionsrådsvalget 2021 skal planlægges.
– Vi gik tilbage i rigtig mange kommuner sidste gang, så det vi må gøre, er at finde ind til vores kerneværdier og kommunikere vores politik. Der er ingen tvivl om, at vi har fokus på de ældre, de svage og de psykiatriske borgere i både kommune og region, siger Julie Jacobsen.
Gitte Simoni, regionsrådsmedlem og byrådsmedlem i Roskilde, ryster meningsmålingerne af sig.
– Det er et øjebliksbillede. Borgerne ved godt, hvad DF altid har arbejdet for, og jeg håber da bare, at de husker det, når det er valg, siger Gitte Simoni, som afviser, at Christiansborg-uro har betydning lokalt:
– Jeg passer mit arbejde og sørger for, at DF får indflydelse, og det har vi rigtigt meget af.
Viceborgmester i Holbæk, John Harpøth, der i sommer udtalte, at alle fire byrådsmedlemmer i Holbæk overvejede deres fremtid i DF, har nu ingen kommentarer.