Samtidskunst og landbrugshistorie i et nyt møde

Ny kunstnerisk satsning når Ringsted Galleriet præsenterer ny udstilling i både galleriet og på Ringsted Museum og Arkiv. Med udstillingsrækken Landbrugland ønsker Ringsted Galleriet at skabe en relation mellem samtidskunst, det lokalhistoriske arkivmateriale og det omkringliggende landskab.

Samtidskunst og landbrugshistorie i et nyt møde

Drømmefortællinger af Jonas Kjeldgaard Sørensen kan opleves på Ringsted Galleriets kommende udstilling.

En daglejer, en proprietær og en godsejer. Det er blandt nogle af de karakterer, som man kan møde, når Ringsted Galleriet slår stalddørene op i forbindelse med åbning af anden udstilling i udstillingsprogrammet Landbrugland.

Det er fernisering lørdag den 8. april klokken 13-16 på Ringsted Galleriet, Bøllingsvej 15. Udstillingen kan ses frem til den 29. april.

Det sker med en sprudlende duo-udstilling med kunstnerne, Michael Boelt Fischer (f. 1974) og Jonas Kjeldgaard Sørensen (f. 1993). Sammen har de skabt en teatralsk total-installation under selvsamme titel, Landbrugland, som bringer publikum på en absurd, ahistorisk og begivenhedsrig vandring gennem det danske bondeoprør med afsæt i Ringsted Sommerspil.

Ringsted har en lang tradition for at bearbejde lokale fortællinger gennem fiktion, komik og drama. Den historie bliver taget under kærlig behandling, når Fischer og Sørensen tørner sammen på Ringsted Galleriet og fører publikum ind bag tæppet, ind i kulissen, hvor et nyt kunstnerisk egnsstykke udspiller sig gennem tre akter.

Tre akter

Hver akt består af en dyrefold indikeret af nogle store, møjsommelige hegnslåger, som publikum må bøvle sig igennem, mens sceneriet udfolder sig i et virvar af rekvisitter, beklædningsdele, lyde og figurgalleri. Det første led tilhører daglejeren. Han spilles af “Våbensliberen”, som er Sørensens alterego.

Det næste led er tilhørende den fløjtende proprietær, storbonden, som står og vogter sit. I det inderste led møder man godsejeren, som spilles af animatronikken “Broadcaster” – det talende får.

I en absurd montage af skulpturel, performativ og malerisk gestik med grovkornede karikaturer, sættes højaktuelle, samfundsmæssige emner på spidsen. Det er for eksempel klasseskel, magt, hierarkier og grænser set i lyset af satire, lidenskab og drama fra egnsspillet.

Udstillingen rummer både den lille historie, om menneskelige sindstilstande afspejlet i vores omgivelser, samtidig med at den puster liv til den store fortælling om ophævelse af stavnsbånd og bondeoprør. På syret, skævt og virkelighedsvridende vis afsøger udstillingen menneskets måde at revse magten på, men spørger også til hvordan modmagt formes?

Med udstillingsprogrammet Landbrugland, tager Ringsted Galleriet afsæt i dets nære omgivelser, som er rodfæstet i landbruget og ikke mindst fordi der tidligere har været landbrugsmuseum på Bøllingsvej 15.

Udvidet udstilling

Udstillingen er derfor udvidet til Ringsted Museum og Arkiv, som i dag huser byens landbrugssamling. Her vil museumsgæsten finde nye, kunstneriske indslag, som både peger ind i den historiske museumssamling samtidig med, at det er forbundet med udstillingen på Ringsted Galleriet.

På åbningsdagen vil borgmester Henrik Hvidesten holde tale klokken 13.15 og klokken 13.30 er der åben samtale med de to kunstnere. Klokken 14.30 er der ”Serenade” – en performance af Jonas Kjeldgaard Sørensen.

Klokken 15.00 er der hjemmelavet, vegansk suppe og andet godt i ”varmestuen”.

På åbningsdagen er det desuden muligt på egen hånd at se udstillingens øvrige værker på Ringsted Museum og Arkiv, Køgevej 41, klokken 10.00-15.00 med gratis adgang.

Ringsted Galleriet har åbent lørdage klokken 13.00 – 16.00 eller efter aftale.

Drømmefortællinger af Jonas Kjeldgaard Sørensen kan opleves på Ringsted Galleriets kommende udstilling.Foto: Mai Keldsen
Landbrugsmuseet var beliggende på Bøllingsvej 15 (Ringsted Galleriets nuværende beliggenhed) fra juni 1982. Fra 1983-87 lå museet på Klostergården og flyttede i 1993 til den nuværende placering på Køgevej 41.Pr-foto