Nyt beredskab skal stoppe overgreb

Foto: Ulla Jensen
I følge børnechef i Ringsted Kommune Rasmus Johnsen har de ansatte i halvandet år praktiseret det meste af det, der nu er nedfældet i det 25 sider lange beredskab.
I følge børnechef i Ringsted Kommune Rasmus Johnsen har de ansatte i halvandet år praktiseret det meste af det, der nu er nedfældet i det 25 sider lange beredskab.

Ansatte i Ringsted Kommune får snart et nyt værktøj, de kan bruge, hvis de får viden om eller mistanke om, at der begås seksuelle eller voldelige overgreb mod et barn.

Det er en ny beredskabsplan, som kommer i forlængelse af et lovkrav fra 2013 og den falder belejligt sammen med, at Midt – og Vestsjællands Politi prioriterer området højt i 2016. I følge børnechef i Ringsted Kommune Rasmus Johnsen har de ansatte i halvandet år praktiseret det meste af det, der nu er nedfældet i det 25 sider lange beredskab.

– Det nye er, at det er skrevet ned, at der skal handles på en indberetning inden for 24 timer, og at der er en køreplan for, hvad man som ansat skal gøre, siger Rasmus Johnsen.

Flere rådgivere

– Det andet nye er, at, hvis kommunen modtager flere indberetninger i en eksisterende sag, er det ikke den samme rådgiver, som tager sig af den. Det skal en anden rådgiver gøre.

Når beredskabet er nedskrevet, kan den enkelte medarbejder slå op og se, hvordan han eller hun skal takle en konkret henvendelse eller observation. Det er især til gavn ude i skoler og institutioner, vurderer børnechefen.

– Det bliver en god anledning for os til at sætte nyt fokus på det her, og hvordan man gør i praksis. I lige præcis de her sager er de ansatte undtaget fra reglen om først at tale med barnet eller forældrene. Her skal man snakke med Børnecentret først.

Der er planer om at lave en folkeudgave af beredskabsplanen i en lille og konkret udgave. Den kan også bruges af private og forældre til at kendskab til, hvordan kommunen behandler sager om overgreb på børn.