Lokal debuterer med bog om naturens cirkel

Sanser. Doreen Møller Holmquist, Gyrstinge, fokuserer i sin bog “Naturens cirkel – sådan forbinder du dig til naturen“ hvordan naturen påvirker ens sanser.

Lokal debuterer med bog om naturens cirkel

Doreen Møller Holmquist kommer i sin bog ind på, hvordan man sanser og forbinder sig til naturen.

Gyrstinge: Menneskene er skabt til at være i naturen, men op gennem tiden op er vi begyndt at opholde os mere og mere indendørs, og vi føler og ikke så tæt forbundet til naturen længere.

Det vil Natur og Stressvejleder Doreen Møller Holmquist gerne gøre noget ved, og hun er netop aktuel med bogen “Naturens cirkel – sådan forbinder du dig til naturen”.

Her inviterer hun læserren på en rejse i naturen – en rejse, der tager læseren med gennem årets 12 måneder.

Doreen Møller Holmquist, der bor i Gyrstinge Skovhuse, har selv en baggrund som naturvejleder. Hun flyttede til Gyrstinge for 20 år siden.

– Der er meget dejlig natur i både Ringsted og Sorø, som også har inspireret mig i bogen, fortæller hun.

Når hun taler natur, så mener hun alle slags natur. Om det er ens egen have, skoven, en park eller andet, er ligegyldigt.

Når mange mennesker går rundt og lider afsavn, som de har svært ved at definere, så mener Doreen Møller Homquist, at det i mange tilfælde kan være deres manglende forbundethed til naturen.

I 2012 begyndte hun at tilbyde dagsture i naturen, og her oplevede hun, at mange af dem, der kom på kurserne havde været ramt af stress, og det gav hende ideen til at skrive bogen om naturens cirkel.

– Jeg synes rigtig mange kan få gavn af den (bogen, red.) Tage den i hånden og stresse af i naturen, mener Doreen Møller Holmquist.

Følger årstiderne

Bogen er bygget op måned for måned, der indledes med et stemningsord, som man selv kan gøre tilføjelser til. Der er månedenens sang og månedens magi.

Selv om for eksempel januar føles kold og mørk for mange, så er der alligevel forslag til, hvordan man kan hente gode oplevelser i naturen. Det kan for eksempel være ved at vinterbade, eller man kan gå ud i haven på bare tæer hver morgen. Det kan få én “ned i kroppen” så man ikke hele tiden kun er i tankerne.

Der er lidt om, hvad der sker i naturen hver måned. Det kan være fuglesang eller bestemte spiselige urter, man kan lede efter.

Doreen Møller Homquist har selv taget udgangspunkt i haven. Hun gør sig nogle tanker og udfører nogle bestemte ting i haven. Hun vil også gerne indvie folk i, hvordan haveejere kan skabe deres egen mindfulnesshave, hvor de kan finde helse til krop og sjæl. Har man ikke have, kan det nedskaleres til altankassen.

Der er også en opskrift hver måned med råvarer, som er aktuelle for årstiden. Doreen Møller Holmquist vil gerne inspirere til, at folk inddrager mere “vild mad” i madlavningen, da det vilde indeholder flere vitaminer og mineraler end det dyrkede.

Doreen Møller Holmquist opfordrer til, at man komme ud og mærker måneden og finder ind til dens magi og dermed kommer til at sætte pris på alle årstider. Der er fokus på naturens påvirkning af sanserne. Hun anbefaler, at man kommer hele bogen igennem.

– Jeg tager dig i hånden gennem alle årets måneder, og hjælper til at leve fuldt ud året rundt, lyder det fra Doreen Møller Holmquist.

Forfatterdebut

Det er hendes debut som forfatter. Hun satte et år af til at skrive bogen, for at følge kalenderen og skrive den måned for måned. Det var for at være i den rette energi eller stemning, når hun skrev.

Hun kan godt lidt at skrive, og har skrevet den sideløbende med, at hun har passet sit arbejde og sine natur og stresskurser.

– Jeg har brugt de stunder, hvor jeg har skrevet som en afslapningsproces, fortæller Doreen Møller Holmquist.

Bogreception

Bogen udkom den 18. marts er udgivet på Wadskjær Forlag og den kan købes i Bog & Idé. Den 13. maj holder Doreen Møller Holmquist bogreception på Kongskilde Friluftsgård. Her bedes man tilmelde sig på www.mind4nature.dk.

Doreen Møller Holmquist tager i bogen udgangspunkt i sin egen have. Foto: Bodil Pinholt Foto: Bodil Pinholt
Naturens Cirkel giver anvisninger på, hvordan man bliver tættere forbundet til naturen. Foto: Bodil Pinholt