Her fejrer de det ene høje jubilæum efter det andet

Der er flere ældre ansat end gennemsnittet på landsplan hos Schneider Electric, der har fabrik i Ringsted.

Her fejrer de det ene høje jubilæum efter det andet

Foto: Aisha Irma, Morsing

Det grå guld stortrives hos den globale specialist i energioptimering, Schneider Electric, hvor adskillige medarbejdere for tiden fejrer høje jubilæer.

En af dem er Anita Otzen, der for nylig kunne fejre 50-års jubilæum. Den 68-årige kvinde mener selv, at opskriften bag sit lange virke i virksomheden er simpel:

– Jeg holder meget af at arbejde i Schneider Electric. Det har jeg faktisk gjort, siden jeg startede tilbage i 1972. Jeg er teamleder i produktionen i Ringsted, hvor jeg løbende er på opkvalificerende kurser, der styrker min faglighed. Selvom man er 68 år gammel, kan man stadig udvikle sig, og jeg sætter stor pris på at være i en virksomhed, der i den grad værner om sine ældste ansatte, siger Anita Otzen.

Hos Schneider Electric er 16 procent af medarbejderstaben i Danmark over 60 år, mens seniorerne på landsplan udgør 11 procent.

Uundværlig ressource

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2030 vil være 59 procent flere danskere over 80 år end i dag, mens antallet af danskere mellem 18 og 64 vil falde med 0,2 procent. Det sætter sit præg samfundet og arbejdsmarkedet, der i forvejen skriger på hænder.

For Schneider Electrics danske HR-direktør, Charlotte Lei-Barnewitz, spiller fabrikkens seniorer en vigtig rolle i virksomhedens DNA. For hende er det afgørende, at virksomhedens ældste får optimale betingelser til at blive i arbejde så længe, som de har lyst og kræfter til.

– Vores seniorer i Schneider Electric er en uundværlig ressource for os – som kolleger, mennesker, kulturbærere og uvurderlige vidensbanker. Anita Otzen indkapsler på bedste vis alt det. Derfor gør vi også alt, hvad vi kan for at give vores aldrende ansatte så gode rammer som overhovedet muligt for deres arbejde, siger Charlotte Lei-Barnewitz.

Tilkøb af ferieuger

Blandt nogle af Schneider Electrics initiativer for at skabe optimale for seniorer finder man fx årlig karriereplanlægning for seniorer og mulighed for at tilkøbe yderligere ferieuger. Derudover er der forskellige ordninger med mulighed fleksibilitet i arbejdsopgaver og arbejdstid.

Mens seniorerne er værdifulde ressourcer for landets virksomheder, spiller de også en afgørende rolle i at sikre landets velfærdsstat i fremtiden. Jo flere ældre vi bliver, desto flere varme hænder kan der blive brug for, og det vil øge de offentlige omkostninger til velfærdsstaten.

– Den demografiske udvikling er ikke til at tage fejl af, og derfor er det vigtigt, at vi bliver længere på arbejdsmarkedet for at imødekomme de potentielt stigende offentlige udgifter. Hvis det skal lykkes, kræver det, at landets virksomheder tager ansvar og viser de ældre den respekt og tillid, de fortjener, siger Charlotte Lei-Barnewitz.

Anita Otzen sætter stor pris på, at hun trods sine 50 år i virksomheden ses som en værdifuld medarbejder, der kan bygge bro mellem virksomhedens gamle og yngre medarbejdere.

– Jeg er utrolig glad for den menneskelige respekt, jeg bliver behandlet med. Vi er som én stor familie, og selvom jeg somme tider kan have svært ved de tekniske programmer som fx det der Teams, så hjælpes vi ad. Der er en meget inkluderende kultur, og det er en smuk ting, når yngre og ældre kolleger kan lære af hinanden, siger Anita Otzen.

Schneider Electric

Schneider Electric blev i 2021 kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed af Corporate Knights.

Virksomheden har i skrivende stund 133 medarbejdere ansat, der er over 60 år – det svarer til 16 procent af den samlede medarbejderstab på 855 ansatte.

I 2023 kan 13 af Schneider Electrics ansatte fejre 25-års jubilæer, mens endnu to ansatte kan fejre 50-års jubilæer.

68-årige Anita Otzen har for nylig haft 50-års-jubilæum hos Schneider Electric i Ringsted. Foto: Aisha Irma, Morsing
Hos virksomheden, der blandt andet har fabrik i Ringsted, er andelen af 60+’ere højere end på landsplan. Foto: Aisha Irma, Morsing