Fra præstekrave til sømandsstrik: Lars siger farvel efter 17 år

Jobskifte: Lars Storm Kristensen forlader embedet som præst i Jystrup og Valsølille efter 17 år for at blive noget helt andet.

Efter 17 år udskifter præst Lars Storm Kristensen Valsølille og Jystrup kirke med Den Danske Sømandskirke i Rotterdam 1. april.

Lars Storm Kristensen har været præst i Jystrup og Valsølille i 17 år, men 1. april er det slut.

Her supplerer han nemlig præstekrave med sømandstrøje og drager til Rotterdam for at blive præst i den danske Sømandskirke. Selvom han længe har været præst i landsbyerne nord for Ringsted, ligger det maritime lige til højrebenet for Lars Storm Kristensen.

– Jeg har en fortid som assistent ved den danske sømandskirke i Hongkong og har desuden været elev på skoleskibet Danmark, så det maritime ligger ret naturligt til mig, siger Lars Storm Kristensen, hvis egen familie følger med.

– Mine børn har været vant til at rejse over hele verden. Min datter har en kæreste i Paris og har selv boet i Marseille, og min søn er også vant til at rejse en hel del, så det er med deres velsignelse, vi flytter.

– Vemodigt

Embedet i Jystrup og Valsølille er Lars Storm Kristensens første og hidtil eneste som præst. Ifølge præsten viser det, hvor glad han har været for at bo og arbejde her.

– Det er utroligt vemodigt, for jeg elsker Jystrup og har mange gode venner her, men nu har jeg haft 17 vidunderlige år, hvor vi har haft vores æbleciderfestival, lavet æbledag og meget mere, og tiden er inde til at prøve noget nyt, siger Lars Storm Kristensen, der oprindeligt sprang fra en stilling i Farum til Jystrup, fordi han meget hellere ville være landsbypræst.

– Det er et landsbyområde som rummer en anden demografi end så mange andre landsbyer, og det betyder, at der er en god blanding og rigtigt mange ildsjæle, der kan løfte civilsamfundet, siger han og slår fast:

– Uanset hvor jeg er, og hvad jeg laver, så kommer jeg helt sikkert til at savne alle de mange gode mennesker, jeg har lært at kende som præst, og som er blevet mine gode venner.

Lars Storm Kristensen har bl.a. været initativtager til “æblets dag” i Jystrup nord for Ringsted. Foto: Jørgen Christian Jørgensen

I de senere år har Lars Storm Kristensen rejst en hel del for De Danske Sømands- og Udlandskirker i Sydamerika.

– I de senere år har jeg arbejdet for en hjælpefond og rejst en del i Sydamerika, hvor jeg har besøgt de danske udlandsmenigheder i Argentina (kolonikirker), så jeg har haft lidt kontakt med organisationen, siger han og slår fast:

– Med et smil på læben har jeg altid fortalt, at vi er søfarende vikinger i Danmark.

Efterfølgeren

Når han har givet sin sidste prædiken til gudstjenesten 26. marts, sætter han sin lid til, at menighedsrådet finder en god efterfølger.

– Det bliver godt for Jystrup at få en ny præst, der også kan noget andet end mig, og som er med på at udvikle landsbyernes kirker. Det handler selvfølgelig grundlæggende om forkyndelse, men det har jo utroligt mange former. Der er mange dygtige, unge kolleger, der kan løfte opgaven, siger Lars Storm Kristensen.

Lars Storm Kristensen (her i en lidt yngre udgave) er cand theol, fra Aarhus universitet og sognepræst i Jystrup og Valsølille siden 2006.

Han slår fast, at embedet i Jystrup og Valsølille er meget attraktivt.

– Jystrup har fantastiske rammer for en præstefamilie, ikke bare i form af en smuk præstegård midt i landsbyen, men også flot natur, som jeg selv har brugt enormt meget, og som jeg selvfølgelig kommer til at savne, siger Lars Storm Kristensen og slutter med

– Omgivelserne kunne dog være nok så fine, hvis indbyggerne ikke var det. Der er virkelig jystrupperne, jeg kommer til at mindes.

Der er afskedsgudstjeneste søndag den 26. marts kl. 10.30 i Valsølille kirke og kl. 12.00 i Jystrup kirke, hvorefter der vil være reception.