Et lille stykke af Ringsted genskabes

Foto: Dan Qvitzau

Arkitekterne i Den Gamle By i Aarhus efterlyser billeder af døre, vinduer og inventar fra en ejendom fra Ringsted. Huset blev revet ned i 1970, men ved hjælp af fotos kan arkitekterne genskabe tegninger til huset, der skal opføres i museets populære 1970'er kvarter.

Derfor beder Den Gamle By om, at folk med tilknytning til Ringsted, ejendommen eller forretningerne i huset, vil lede efter billeder i deres fotoalbum.

Ringsted-huset, som skal opføres i Den Gamle By, lå på hjørnet af Nørregade og Parkstræde. Siden det blev revet ned, har det efterladt en tom plads, som nu er en del af hele torveområdet.

Ved nedrivningen havde Centralhotellet i flere år haft til huse i ejendommen. Desuden havde der i husets mere end 100-årige historie været adskillige forretninger. Blandt andre K. Jørgensens isenkram, Ludvig Wellejus' trikotagehandel, Ringsted Brødfabrik, P.C. Nielsens delikatesse- og kolonialforretning, vinhandel, bager Madsens forretning med konditori og café. På første sal var der også beboelse.

Den Gamle Bys arkitekter skal nu i gang med at tegne huset fra Ringsted ud fra billeder.

– Ringsted Museum og Arkiv har heldigvis hjulpet os med gode fotos af selve huset. Men vi mangler private billeder af husets døre og vinduer og indvendige detaljer, siger arkitekt Jonas R. Nielsen fra Den Gamle By i en pressemeddelelse.

Det nedrevne centralhotel fra Ringsted repræsenterer en klassicistisk inspireret stilart, som museet gerne vil vise i det nye 1970'er kvarter. Samtidig passer husets dimensioner godt til den byggegrund, der er til rådighed.

Endelig giver husets dimensioner også mulighed for at indbygge en helt unik festsal fra Aarhus, som Den Gamle By har hjemtaget i sin helhed.

Hvis man har billeder fra hjørnehuset Nørregade/Parkstræde, der blev revet ned i 1970, så kan man kontakte Jonas R. Nielsen fra Den Gamle By på

jrn@dengamleby.dk eller telefon 41850745.