Ekspert: Det er jo ikke Peterskirken

Direktør i Arkitektforeningen kommenterer pavillonen på Torvet i Ringsted.

Foto: Jørgen Chr. Jørgensen

Direktør i Arkitektforeningen Lars Autrup er ikke enig i Ringsted Menighedsråds kritik af pavillonen på Torvet i Ringsted.

I gårsdagens udgave af DAGBLADET gav formand Else Erikstrup udtryk for, at menighedsrådet fortsat er skeptisk over for den nye bygning, som snart er klar til brug.

Kritikken handler blandt andet om, at pavillonen dækker for meget af udsynet til Sct. Bendts Kirke.

Lars Autrup mener dog ikke, menighedsrådet rammer rigtigt.

– Det er jo ikke Peterskirken (i Rom, red.). Ringsted skal være en rar by at komme i. Der skal være plads til et byliv. Den nye pavillon viser respekt og giver mulighed for, at borgerne igen kan indtage torvet, siger han.

Lars Autrup var projektchef i Realdania fra 2010-2018 og med i dommerpanelet, da vinderprojektet skulle findes. Realdania har støttet projektet med 8,5 mio. kr.

Knap så elegant

Han mener, at bygningen lever op til forventningerne, selv om mange mener, at den fremstår anderledes end oprindeligt tænkt.

– Umiddelbart kan man godt se, at den virkelige bygning er knap så elegant. Den er mere tung, end den der er visualiseret oprindeligt. Det er uomtvisteligt. Det kan man jo se, siger Lars Autrup.

Alligevel mener han, at borgerne bør glæde sig til det endelige resultat. Arkitektforeningens direktør påpeger, at man skal huske, hvad konkurrencen gik ud på, da den blev udskrevet.

– Jeg er sikker på, opgaven bliver opfyldt på en god måde. Paradokset var, at der er en stor stolthed til kirken, samtidig med man har et torv, der ikke fungerede. Torvet var ikke et rart sted, hvor folk slog sig ned og havde lyst til at være, fortæller Lars Autrup, som også minder kritiske borgere om, at det endelige resultat ikke er klar.

– Man skal lige lade ting blive færdige. En ikke-bagt chokoladekage smager heller ikke godt, og der er også noget med årstiderne, siger Lars Autrup.

Kirker lukker om sig selv

Han vender tilbage til menighedsrådets kritik:

– Menighedsrådet var imod bygningen i forvejen. De bør engagere sig i deres byer og være lidt mere udadvendte generelt.

– Kirkerne har det med at lukke sig om sig selv. De skulle tage at vågne op. Da vi lavede konkurrencen, ville de ikke være med. I stedet for bare at se tingene som et problem, burde de deltage aktivt, siger Lars Autrup.

Realdania: Et løft til torvet

Også Realdanias programchef Stine Lea Jacobi reagerer på kritikken ved at mane til besindighed:

– Det vigtigste for Realdania er, at torv og pavillon bidrager til et levende bymiljø for folk i Ringsted – og det vil vi først se, når pavillonen åbner. Pavillonen er en del af et større projekt, som samlet giver Ringsted Torv et løft, siger hun og fortsætter:

– Det er ikke usædvanligt med ændringer undervejs i et byggeprojekt, men lad os nu først se det færdige resultat i brug. På sigt skal pavillonen nok få den tiltænkte funktion som mødested i hverdagens byliv.

Arkitekt og direktør i Arkitektforeningen Lars Autrup kommenterer torvepavillonen i Ringsted. Han var projektchef i Realdania og med i dommerpanelet, da vinderprojektet skulle findes. Pr-foto
– Det er jo ikke Peterskirken (i Rom, red.), lyder det fra arkitekt og direktør i Arkitektforeningen. Foto: Jørgen Jørgensen