Det nytter ikke noget at give op

Livsmod. Et positivt livssyn og støtte fra sin mand har fået Hanne Stysiek gennem flere alvorlige sygdomsforløb. Parret driver fortsat deres vinhandel og har ingen planer om at stoppe.

Det nytter ikke noget at give op

Hanne Stysiek giver ikke op, selv om helbredet har udfordret hende. Hun er stadig aktiv i Vin-Stysiek og har ikke planer om at stoppe.

Foto: Thomas Olsen

Ringsted: Livet er ikke altid lige som man har planlagt, det skal være. Det kan Hanne Stysiek om nogen tale med om, for hun har været igennem alvorlige sygdomsforløb.

– Jeg har prøvet det en hel del gange efterhånden, men har altid tænkt, det nytter ikke noget at give op, Hanne. Nu må du få det bedste ud af det, som det er sådan lige her og nu, fortæller Hanne Stysiek.

Hun har været ramt at kræft tre gange, første gang for 30 år siden og for et år siden, fik hun konstateret brystkræft for anden gang. Et positivt livssyn får ikke Hanne Stysiek til at klynke eller at give op.

– Det kan jo ikke hjælpe noget, at det bare går i stå, siger Hanne Stysiek, der stadig er erhvervsaktiv. Sammen med sin mand Svend Stysiek driver hun Vin-Stysiek.

Parret har i 27 år drevet vinhandel i Tinggade, men for et år siden flyttede de aktiviteterne hjem til privatadressen i Kildemarken i Ringsted. Planen var, at de stille og roligt skulle trappe ned.

Kun en måned efter flytningen fik Hanne Stysiek kræftdiagnosen og blev hurtigt opereret og kom i efterbehandling.

– Det var noget, der lige som skulle på plads rent psykisk, men inderst inde var jeg ikke i tvivl om, at alt skulle fortsætte, som vi havde planlagt det. Det har det som sådan også gjort, selv om der nogle gange har være dage, der ikke har været helt nemme, erkender Hanne Stysiek.

– Men ingen tvivl om, at arbejdet med Vin-Stysiek i den grad har været god medicin for mig.

Fungerer godt

Parret fik det nye koncept med vinlager hjemme til at fungere langt bedre end forventet. De er ikke længere låst af åbningstider og har derfor deres frihed til at levere varer rundt omkring på Sjælland. De har én fast åbningsdag om ugen, og det er om torsdagen.

Det hele har kørt, selv om Hanne Stysiek har været syg. Det har kunnet lade sig gøre i kraft af, at de er to om det.

– Jeg er ekstremt træt, men jeg tager mig bare sammen og Svend er en støtte, siger Hanne Stysiek.

Selv om de begge to har passeret pensionsalderen – Hanne er 70 og Svend 77, så har de ikke tænkt sig at stoppe lige med det samme. De har trappet lidt ned med hensyn til import af vine, men de har stadig et stort sortiment af vine, chokolade og andre delikatesser.

Den vin, de importerer kommer stadig fra vinbønder rundt omkring i Europa, som parret har besøgt flere gange årligt i mange gange.

– Det er vores liv og vinbønderne er vores personlige venner, fortæller Hanne Stysiek.

Corona og sygdom fik imidlertid sat en stopper for rejserne sydpå. Så er der heldigvis mulighed for at holde kontakten via de sociale medier.

Et ekstra slag

I november fik Hanne Stysiek så et ekstra slag, idet bivirkningerne i forbindelse med efterbehandlingen af kræften blev ret voldsomme. Her fandt man ud af, at hjertet ikke fungerede, som det skulle, sandsynligvis på grund af tidligere behandlinger. Det har ført til, at hun nu er kommet i medicinsk behandling for hjertet, og det har selvfølgelig nogle konsekvenser.

– Men jeg giver ikke op, hvorfor skulle jeg dog det. Livet er jo dejligt, og det er bare med at få det bedste ud af det, slår Hanne Stysiek fast.

– Det har jeg i den grad fortsat tænkt mig, så hver eneste dag er en gave. Det der var i går, var i går. Her i dag er der igen en dejlig dag, så jeg glæder mig til at tage imod dagen i morgen.

– Jeg vil sammen med Svend fortsætte med at være aktiv i Vin-Stysiek, som jo er vores “hjertebarn” og glæde mig over, at de dejlige mennesker, der fortsat nyder vore import af vine direkte fra vinbønderne her til Ringsted, slår hun fast.

På sygehuset har Hanne Stysiek da også fået at vide, at det er godt, de er aktive.

Hanne Stysiek har valgt at være ærlig overfor kunderne, og har fortalt dem sygdommen, inden hun skulle opereres. Det har de været forstående overfor.

– Det er sådan jeg er. De fleste vil gå og bære det inden i, jeg ville fortælle det. Sådan har jeg altid været. Det er hvordan, man er som menneske, siger Hanne Stysiek.

Hanne og Svend Stysiek har i mange år haft vinhandel i Ringsted, og det fortsætter de med. Foto: Thomas Olsen Foto: Thomas Olsen
Hanne og Svend Stysiek har hele tiden passet deres vinhandel på Kildebrinken 20, også mens Hanne var i behandling for kræft. Foto: Thomas Olsen