Afgjort: Pavillon vinder kedelig pris

Pavillonen på torvet i Ringsted har vundet sin første pris. En kedelig en af slagsen.

Foto:

Pavillonen på Torvet i Ringsted er årets værste byggeri i 2021.

Med 707 ud af 2134 stemmer er bygningen endt på en klar førsteplads i en afstemning, som foreningen Arkitekturoprøret står bag.

Pavillonen var en af 17 nominerede bygninger, som brugerne kunne stemme på, og med mere end en tredjedel af stemmerne, taler resultatet sit tydelige sprog.

Manden bag foreningen Arkitekturoprøret og afstemningen, Jep Loft, er overrasket over, at pavillonen fik så mange stemmer.

– Men jeg forstår godt de Ringsted-borgere, der har nomineret bygningen. Det er et historisk sted. Ikke alene ligger den foran en af de fineste kirker i landet. Ringsted var også landsting. Jeg kan godt forstå dem, der synes, det er for voldsomt, og at det skulle have været et mere diskret byggeri. Så meget kulturarv er der heller ikke i Ringsted, og det der er tilbage, skal man passe på, siger Jep Loft.

Resultatet af afstemningen kan ses her.

Torvepavillonen har vundet sin første pris. Foto: Thomas Olsen Thomas Olsen

Stor debat

Bygningen har medført stor debat blandt Ringsteds borgere og i offentligheden, og det glæder Jep Loft.

– Jeg er faktisk overrasket over, at folk i Ringsted har engageret sig så meget. Det er jeg glad for, og det beviser, at almindelige mennesker går op i bymiljø og kulturarv. De siger, at vi skal passe på vores fine kirke og kirkeplads, siger han og fortsætter:

– Torvet i Ringsted er jo det fineste, der er i byen. Det kunne være blevet noget enestående. Når der kommer en arkitekt, der vil bygge moderne, så slår man harmonien i stykker.

Kritik

Berlingskes kulturkommentator Anne Sophia Hermansen har kritiseret pavillonen, ligesom Kristeligt Dagblad mener, den aldrig skulle have været bygget. Det er især placeringen foran den 850 år gamle Sct. Bendts kirke, der får hårde ord med på vejen.

Omvendt har direktør i Arkitektforeningen, Lars Autrup, givet udtryk for, at nye pavillon viser respekt og giver mulighed for, at borgerne igen kan indtage torvet.

Flere har givet udtryk for, at bygningen afviger fra de oprindelige tegninger.

Pavillonen er tegnet af Gottlieb Paludan Architects og opført med midler fra Realdania og Ringsted Kommune.

Bygningen ventes at åbne i april og skal huse café og offentlige toiletter. Derudover skal den bruges til forskellige kulturelle arrangementer.

Navnet på pavillonen er endnu ikke fundet. Det kan man læse mere om her:

I december 2021 stod det klart, at byggeriet blev dyrere end forventet. Det kan man læse om her:

Ud over titlen som årets værste bygning, vandt Ringsted også en sideløbende afstemning om at være den dårligste kommune i landet til bybevaring.