Efter at have foreslået at udskyde opførelsen af et sygehusvaskeri i Tuse ved Holbæk i to år i håbet om lavere omkostninger til den tid, endte Venstre ved regionsrådsmødet tidligere på ugen i sidste ende med at acceptere prisstigningen på byggeriet på mindst 163 millioner kroner.

– Det er mange penge, og vi havde mest lyst til at sige nej, men vi har indgået en aftale, både i konstitueringen og i andre sammenhænge, så det er svært her til sidst at stemme nej. Jeg vil gerne stå ved de aftaler, vi laver. Man skal kunne stole på det, vi siger, men vi er ikke begejstrede for for prisstigningen, for det kommer til at gå ud over andre ting i anlægsfasen, siger Kirsten Devantier, medlem af forretningsudvalget for Venstre og 2. næstformand i regionsrådet i Region Sjælland.
På grund af prisstigningen på regionens sygehusvaskeri stillede Venstre på regionsrådsmødet et ændringsforslag om, at beslutningen angående, hvilken energiløsning der skulle anvendes til vaskeriet, skulle udskydes i to år. De facto ville selve opførelsen af vaskeriet så også blive udskudt for, at “det endelige anlægsbudget kan komme i bedre i balance,” som partiet skrev i ændringsforslaget. Efter at forslaget var stemt ned, stemte Venstre for forlaget om, at vaskeriet skal køre på en kombination af varmepumpe og solenergi sammen med Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

Det betyder, at opførelsen af det 1750 kvadratmeter store vaskeri, der når det står færdigt vil beskæftige cirka 70 personer, ser ud til at begynde snarest muligt, som det også var planen, indtil den voldsomme prisstigning i januar måned begyndte at skabe murren i krogene hos nogle af regionsrådets partier.
Kamp om vaskeri
Venstres forslag med at vente lidt med byggeriet kommer således efter, at Det Konservative Folkeparti i regionsrådet for kort tid siden vendte i spørgsmålet og ville stoppe planerne om byggeriet af det sygehusvaskeri i Tuse ved Holbæk, som partiet tidligere har været med til at stemme igennem. Begrundelsen var den kraftigt stigende pris på byggeriet, drevet af blandt andet inflation og international politisk uro. Med sig havde de også Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance, som hele tiden har været kritiske over for projektet. Venstre meddelte ved samme lejlighed, at de ville tage forbehold i sagen. Nu har de altså stemt for den videre proces, da der ikke var flertal for at udskyde byggeriet.
Imod indstillingen om energiløsningen stemte De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance samt Dorthe Adelsbech og Anders Koefoed, der begge er fra Venstre.
Arbejdspladser
Som tidligere lægger Socialdemokratiet vægt på, at det kommende sygehusvaskeri kommer til at tilføre regionen en del arbejdspladser, som p.t. går til private leverandører uden for regionen.
– Vi har hele tiden sagt, at vi ønsker et vaskeri i regionen, så vi kan sikre arbejdspladser til ufaglærte, som vi har en del af i regionen. Vi konkurrenceudsætter driften efter to år. Hvis det er en privat aktør, der får det, så vil vi udbyde det til drift i de faciliteter, vi bygger nu, så vi beholder arbejdspladserne, siger Jan Hendeliowitz, der er medlem af forretningsudvalget og gruppeformand i den socialdemokratiske gruppe i regionsrådet.
Han understreger, at det prisestimat på 230-262 millioner kroner, som regionen har modtaget for det kommende byggeri, formentlig er absolut maksimumpriser, der kan vise sig at blive lavere.
– Vi ved jo ikke, hvordan priserne udvikler sig, det her er et estimat, vi fik , da priserne var på deres højeste og meget tyder på, at priserne er faldet. Og selvom de stabiliserer sig på det her niveau, så er vi nødt til at operere i det – også på andre områder. Vi kan ikke sætte tingene i stå, siger han.