RV21: Rekordmange vil have plads i regionsråd

To partier stiller med over 40 kandidater til regionsrådsvalget, hvor 16 partier stiller med 250 kandidater til de 41 sæder i Region Sjællands regionsråd.

Foto: Per Jensen
RV21, KV21, stemme, valgsted, valg, regionsrådsvalg, kommunalvalg, demokrati.
Ved valget i 2017 stillede 246 kandidater op til regionsrådsvalget i Region Sjælland. Denne gang er der hele 250 kandidater på stemmesedlen.

Der bliver i den grad kamp om pladserne, når der skal vælges 41 medlemmer til Region Sjællands regionsråd ved kommunal- og regionsrådsvalget 16. november.

Selv om hele fire partier: Kommunisterne, Retsforbundet, Stram Kurs og Liberal-Socialisten Bent A. Jespersen, ikke er at genfinde på stemmesedlen i forhold til valget i 2017, er to nye partier kommet til, nemlig Veganerpartiet og Frihedslisten.

Samtidig er der enkelte partier, der opstiller flere kandidater i år, end ved valget for fire år siden. Ikke mindst Venstre, der stiller med hele 40 kandidater denne gang. Det overgås kun af Enhedslisten med 45 kandidater.

Det er langtfra alle partier, der opnår nok stemmer til et sæde i regionsrådet. Det kræver cirka 2,4 procent af det samlede antal stemmer. Derfor er det også værd at lægge mærke til, at 15 ud af 16 partier har indgået valgforbund, som skal mindske stemmespild og sikre partierne i forbundet så mange pladser som muligt i det kommende regionsråd. (Se listen nedenfor.)

Valgforbund til regionsrådsvalget i Region Sjælland 2021

  • Socialdemokratiet; Din stemme; Guldborgsundlisten.
  • SF; Veganerpartiet; Enhedslisten; Alternativet.
  • Radikale Venstre; Liberal Alliance; Kristendemokraterne; Lokallisten Lolland.
  • Det Konservative Folkeparti; Nye Borgerlige; Dansk Folkeparti; Venstre.
  • Uden for valgforbund: Frihedslisten. ​

Eneste parti, der ikke har valgt at indgå valgforbund med andre partier, er Frihedslisten, der blandt blandt går til valg på at kæmpe for frihed fra statens og myndighedernes indblanding.

Se den samlede liste af kandidater her.